ANNONS

Järfälla ska bli rättvisemärkt

"Nu har vi tagit oss an det här", säger Eva Ullberg (S)
"Nu har vi tagit oss an det här", säger Eva Ullberg (S)
År 2012 lämnades en motion in om att undersöka förutsättningarna för att göra Järfälla till en Fairtrade-kommun. Sedan dess har inte mycket hänt, förrän i måndags, då fullmäktige beslutade att skicka in en ansökan.
ANNONS

Kommunfullmäktige har beslutat att ansöka om att göra Järfälla till en Fairtrade-certifierad kommun. Det enda som är kvar att göra för kommunen är att sätta upp konkreta målsättningar kring offentliga upphandlingar, målsättningar som sedan kan följas upp av Fairtrade-organisationen.

Att vara en Fairtrade-kommun handlar också om att göra informationsinsatser och väva in medborgare och företag i strävan om att handla med bättre villkor. För kommunens del handlar det om att ställa krav på villkor vid upphandlingar, men också om att ha rättvisemärkta produkter i kommunens verksamheter.

– Det handlar om att göra en insats och se till att det vi handlar är sjysst, att det inte förekommer diskriminering och barnarbete utan att det är sjyssta villkor som gäller, säger Eva Ullberg (S), som är ledamot i kommunfullmäktige.

Redan 2012 bifölls en motion i kommunfullmäktige om att undersöka hur Järfälla kunde bli en Fairtrade-kommun, men sedan dess har motionen fallit i glömska innan den nu tagits upp igen.

– Jag vet inte varför ingen tog sig an den motionen, men nu har vi arbetat för att se över förutsättningarna. Det har tagit tid och det är olyckligt, det borde ha genomförts för länge sen, säger Eva Ullberg.

När kommunen fått ner konkreta och tydliga målsättningar på papper återstår bara att lämna in en ansökan. Förmodligen kan certifieringen bli officiell i höst.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.