ANNONS

När Järfälla höll på att slukas av Stockholm

Flygfoto över Järfälla 1960.
Flygfoto över Järfälla 1960.
Vy över Jakobsberg idag.
Vy över Jakobsberg idag.
De första höghusen hade byggts men där centrum står låg bara villor.
De första höghusen hade byggts men där centrum står låg bara villor.
1960, bygget av kommunalhuset i Jakobsbergs C är nästan klart.
1960, bygget av kommunalhuset i Jakobsbergs C är nästan klart.
Bakom kommunhuset skulle Domus och EPA byggas 1963.
Bakom kommunhuset skulle Domus och EPA byggas 1963.
På Kvarnvägen byggdes nya bostäder år 1960.
På Kvarnvägen byggdes nya bostäder år 1960.
 Bostäderna i Viksjö började byggas under 60-talet, innan var det odlingar.
Bostäderna i Viksjö började byggas under 60-talet, innan var det odlingar.
Varpa under Järfällaleken 1973 vid OK-Macken vid Mälarvägen.
Varpa under Järfällaleken 1973 vid OK-Macken vid Mälarvägen.
Året var 1960 och Stockholms kommun började titta på kranskommunerna för att hitta nya områden att bygga lägenheter. Järfälla fick helt enkelt hänga på för att inte smälta samman med storstan: på några år revs villor i Jakobsberg för nya höghus och ett modernt centrum med Domus. I ett flygfoto har Järfälla innan 60-talets omvandling fångats.
ANNONS

Året 1960 var Järfälla mitt i en dramatisk samhällsomvandling. På tio år hade befolkning ökat från 7000 till 19 000 invånare. 1970 skulle motsvarande siffra vara 39 000. Men trots den snabba befolkningsökning stod villorna kvar i Jakobsberg. Bara några år senare skulle rivningarna börja för att göra plats för det nya centrum.

– På 60-talet skulle varje svensk stad med självaktning riva sin gamla bebyggelse för att bygga moderna centrum med Domus och Epa. Detsamma gällde Järfälla, säger Ingrid Kennerstedt Bornhall, kultursekreterare i Järfälla kommun.

Se norra Stockholms förvandling

Bygge av Domus och Epa i Jakobsberg centrum 1963. Fotograf: Gunvor Willberg

Det är ett ögonblick från en svunnen tid som fångats från ovan i lantmäteriets flygfoto. Nu har arbetet med att publicera de historiska bilderna från 60- och 70-talen på Lantmäteriets hemsida påbörjats.

På flygfotot syns några av de första flerfamiljshusen i Jakobsberg. När husen byggdes på Hammarvägen på 50-talet hade de putsade fasader, idag har de fått en extra isolering med tegel. På 1960-talet tog byggnationen ytterligare fart genom en ny lag som gjorde det möjligt för ett kommunalt bostadsbolag att bygga bostäder i en annan kommun.

– Järfälla blev en av de kommunerna som Stockholm började titta på när marken började ta slut i den egna kommunen. Våra kommunpolitiker fick haka på, om Järfälla inte hade börjat bygga hade vi troligtvis inkorporerats i Stockholm.

ANNONS

Under 50- och 60-talet var det flera mindre kommuner som slogs samman med större kommuner. Men bygget tog rejält fart i Järfälla. Stockholms kommun fick bygga bostäder på villkoret att hälften skulle gå till bostadssökande i Stockholm och hälften till sökande i Järfälla.

Bygget av kommunalhuset i Jakobsbergs centrum är nästan klart i maj 1960. Fotograf: Gunvor Willberg.

För att bereda plats för det nya samhället som växte fram köptes och tvångsinlöstes många villor i Jakobsberg. En del nöjde sig med ersättningen och byggde nya hus, till exempel i västra Jakobsberg. Men för andra var det en bittrare upplevelse.

– För ett antal år sen var det en fotograf i kommunen somgjorde en utställning om en man som tvingades riva sitt hus i den vevan. Han ville inte att huset skulle brännas som andra villor. Han hade byggt huset själv och ville riva det själv.

Det var en annan samhällsanda där det rådde en stor framtidstro.

– En statlig utredning hade sagt att bostadsstandarden var dålig och nu skulle det bli bättre. Det rådde stor bostadsbrist. Jag tror att det hade varit svårt att göra samma sak idag. Även om man får ersättning är det nog många som hade protesterat om en kommun skulle köpa upp ett helt villakvarter för att riva det.

För många blev det också bättre. Standarden i den nya bostäderna höjdes med moderna bekvämligheter och större utrymmen för familjerna.

– Jag hade barndomsvänner där hela familjen bodde i en liten tvåa. Sen fick de flytta till nya lägenheter i Viksjö och då fick alla barnen eget rum.

Fakta

1960

  • 19 212 personer bor i Järfälla kommun.
  • Flygplatsen Arlanda öppnar för allmän trafik.
  • Särskilda kvinnolöner avskaffas och en ny lag gör det möjligt för kvinnor att behålla sitt släktnamn vid giftermål.
  • En liter mjölk kostade runt 75 öre vilket motsvara 8,70 kronor i dagens penningvärde.
  • Det dröjer nio år innan pendeltågen börjar rulla från Märsta till Södertälje.
Källa: SCB, När Var hur 1960, Hundra år i Sverige
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.