ANNONS

SD-topp i Järfälla stödde nazistorganisation

SD Järfälla
Franzén blev medlem i NMR inför valet 2014, samtidigt som han kampanjade för SD.
Sverigedemokraterna i Järfällas vice ordförande Fredrik Franzén har ekonomiskt stöttat en nazistorganisation, enligt tidningen ETC. I en intervju med tidningen bekräftar Fredrik Franzén uppgifterna.
– Jag tyckte det var en god sak att stödja politiskt nationalistisk opposition, utan att ha helt klart för mig hur dessa organisationer skilde sig åt, säger han till Dagens ETC.
ANNONS

När förintelseöverlevaren och föreläsaren Emerich Roth i våras i en intervju med Mitt i Järfälla jämförde Sverigedemokraternas retorik med nazisternas kom protester från partiets företrädare i Järfälla.

I en debattartikel som publicerades på partiets blogg kallades Emerich Roths uttalanden för ”smutskastning” och ”härskarteknik”, och det stod vidare att 92-åringen ”skjuter bredvid målet när han jämför Sverigedemokraterna…med nationalsocialister”. Men enligt uppgifter i tidningen Dagens ETC idag, var en av den debattartikelns författare samtidigt stödmedlem i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

”Jag tyckte det var en god sak”

Tidningen har kommit över uppgifter som läckt från Nordiska motståndsrörelsens egen hemsida, uppgifter som sedan bekräftats av Fredrik Franzén i en intervju. Franzén blev samtidigt medlem i Sverigedemokraterna, och stödmedlem i Nordiska motståndsrörelsen via deras hemsida Nordfront för fem år sedan, då han donerade över 500 kronor till organisationen. Ett år senare gjorde han åter en transaktion till nazistorganisationen.

– Jag tyckte det var en god sak att stödja politiskt nationalistisk opposition, utan att ha helt klart för mig exakt hur dessa organisationer skilde sig åt, säger han till Dagens ETC.

Medlemmar dömda och efterlysta för grova våldsbrott

Men tidningen kan dessutom visa att samma vecka som Fredrik Franzén blev stödmedlem användes ordet ”nationalsocialism” i rubriker på hemsidan. Till Dagens ETC säger han även att han inte delar NMR:s syn på judar, men i en kommentar han själv lämnat på organisationens hemsida antyder han att judar inte gjort några betydande bidrag till Europas historia.

Nordiska motståndsrörelsen är en av Sveriges största nazistorganisationer, och dess medlemmar har flera gånger dömts för grova våldsbrott. I våras dömdes tre medlemmar i organisationen för en serie bombdåd i Göteborg, riktat mot flyktingförläggningar och syndikalister. Sedan 2013 är en av organisationens aktivister internationellt efterlyst för ett brutalt knivmord i Vallentuna.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.