Järfälla visar väg när kvinnorna tar över i länet

Aldrig tidigare har det suttit­ så många kvinnor på den tyngsta politiska posten i Stockholms läns kommuner som nu.
Även om männen fort­farande är i majoritet har 11 av 26 kommuner en kvinna i topp. Järfälla är en av dem.

I Järfälla är det inget nytt med en kvinna på den högsta politiska posten, tvärtom, här är det något av en tradition att ha en kvinna som kommunstyrelsens ordförande, KSO.

När Emma Feldman (M) tillträdde efter höstens val, var hon den fjärde kvinnan på posten sedan valet 2002. Då var det Lotta Håkansson Harju (S) vid rodret och efter- det har också Eva Lennström (M) och Cecilia Löfgreen (M) haft positionen.

Emma Feldman (M) Järfälla -

Emma Feldman (M) kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

– Vi har ingen regel som säger att vi ska ha varannan damernas men vi kan konstatera att vi har lyckats bra. Det handlar annars mycket- om kompetens, och att jobba- för att det ska vara balans på valsedeln för att den ska spegla samhället i stort, säger- Emma Feldman (M) och fortsätter:

– Som ordförande för Moderatkvinnor i Stockholms län kan jag också säga att vi jobbar mycket med utbildning och nätverksbyggande. Män är generellt bättre på att nätverka.

Fakta

Plats 230

av 290 hamnar Järfälla på om man kollar hur jämställt­ det är bland politikerna i kommunen­, sett till könsfördelning­ i kommunfullmäktige­, avhopp och andel kvinnliga ordförande i kommunstyrelsen (mandatperioderna efter valen 2006, 2010 och 2014 sammanvägt).

Källa: Sveriges kommuner och landsting

Kvinnorna tar ett kliv framåt

Männen har annars länge varit i klar majoritet på KSO-posten i kommunerna i Stockholms län.

Om vi tar avstamp i början av 1990-talet när begreppet varannan damernas myntades av Socialdemokraterna var bara en av fyra kommunstyrelseordförande i länet kvinnor, samtliga partier inräknat.

Så har det sedan sett ut fram till efter höstens val då kvinnorna tog ett rejält kliv framåt. Nu är 11 KSO i länets 26 kommuner kvinnor, vilket motsvarar 42 procent.

Översta raden från vänster: Parisa Liljestrand (M) Vallentuna (infälld), Hanna Bocander (M) Danderyd och Ebba Östlin (S) Botkyrka. Nedersta raden från vänster: Michaela Fletcher (M) Österåker (infälld), Emma Feldman (M) Järfälla, Deshira Flankör (M) Värmdö, Anna König Jerlmy (M) Stockholm stad, Anita Mattsson (S) Tyresö, Boel Godner (S) Södertälje, Malin Forsbrand (C) Vaxholm och Meeri Wasberg (S) Haninge.

Aldrig tidigare har det suttit så många kvinnor i länet samtidigt på posten. Som mest har det varit åtta stycken under en mandatperiod. Det visar en sammanställning som Mitt i har gjort.

I fyra av de fem S-ledda kommunerna i länet är fyra KSO:er kvinnor – i Haninge, Botkyrka, Tyresö och Södertälje.

Av de 19 M-ledda kommunerna i länet är det kvinnor på KSO-posten i sex kommuner. Utöver Järfälla är det också i Stockholm, Vallentuna, Österåker, Värmdö och i Danderyd. I Vaxholm är det en centerpartist i topp.

Kommer på bred front

I Vaxholm och Danderyd är det dessutom första gången någonsin som en kvinna har den posten.

Att kvinnorna i topp blir fler ligger i tiden, menar Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola.

Det som händer är nog inte bundet till parti utan det är snarare tidsandan

Marja Lemne, statsvetare

– Nu kommer kvinnorna på bred front. Det som händer är nog inte bundet till parti utan det är snarare tidsandan, även om vi tydligt kan se en föryngring och förnyelse i de borgerliga partierna.

Om det gör någon skillnad i till exempel vilka frågor som drivs när en kvinna är KSO är svårt att säga, enligt Marja Lemne.

Men Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm stad, tror att det till viss del märks.

– Det speglar ens erfarenheter och för min del handlar det om att jag kopplar in ett jämställdhets- eller genusperspektiv, säger hon.

Antalet färre i landet

Men utvecklingen i länet skiljer sig från hur det ser ut i landet i stort.

Efter höstens val är det färre kvinnor som är KSO:er – jämfört med efter valet 2014 då rekordmånga – 108 av landets 290 var kvinnor (37 procent), enligt Dagens Samhälle-.

Nu är antalet 93 kvinnor, eller 32 procent.

En förklaring är enligt tidningen att Socialdemokraterna tappade makten i flera kommuner.