ANNONS

Järfällabo skyldig staten nästan en miljon

Kammarrätten i Stockholm
Kammarrätten sänkte betalningskraven, men kvinnan blir fortfarande skyldig 774 000 kronor.
En Järfällabo var styrelseledamot i ett företag som samlade på sig jätteskulder efter att ha underlåtit att betala avgifter och skatter på lön. Kvinnan säger att hennes man var den som drev företaget, men kammarrätten köper inte den ursäkten.
ANNONS

I slutet av förra året dömdes en kvinna från Järfälla till att betala 870 000 kronor, skulder som hennes företag dragit på sig genom att inte betala skatter och avgifter. Hon överklagade domen men kammarrätten gick bara med på att sänka betalningskraven med ungefär 100 000 kronor.

Kvinnan ägde alla aktier i företaget, var styrelseledamot och firmatecknare. Men i förvaltningsrätten hävdade hon att hon inte haft något med företagets verksamhet att göra. Istället ska hennes man ha varit den som drivit företaget. Skatteverket å andra sidan hävdade att det inte förhindrar henne från att bli betalningsskyldig, i egenskap av formell företrädare för företaget.

Förvaltningsrätten gick på skatteverkets linje och skrev att kvinnan borde varit medveten om sitt ansvar som styrelseledamot och att hon, om inte annat, gjort sig skyldig till grov oaktsamhet genom att inte ha koll på vad som hände med företaget.

Kvinnan påstår sig inte alls ha råd att betala några sådana skulder, utan är student och har flyttat tillbaka till sina föräldrar. Hon överklagade förvaltningsrättens dom. Kammarrätten bekräftade alltså förvaltningsrättens dom, men sänkte summan som kvinnan blir betalningsskyldig till omkring 774 000 kronor.