Järfällabons ord i rätten: Jag står i skuld

Bild på Attunda Tingsrätt, samt Brottofferjouren i Upplands Väsbys lokal i Sollentuna
Knarkhärvan.Järfällabon är åtalad för att ha transporterat och förvarat 72 kilo narkotika.
Järfällabon har erkänt att han överlämnat två resväskor med över 70 kilo cannabis till Täbybon i Stäket. 
– För att komma ur den här knipan skulle jag överlämna väskorna, berättade Järfällabon i rätten.

Rättegången, där en Järfällabo och en Täbybo står åtalade för grova narkotikabrott, väntas pågå i minst sex dagar i Attunda tingsrätt. Både Järfällabon och Täbybon har erkänt att de har träffats vid McDonalds parkering i Stäket för att lämna över väskor. På polisens spaningsfilm från platsen kan man se hur Järfällabon lyfter över två tunga väskor till Täbybons bil. Järfällabon hävdade i rätten att han inte hade funderat på vad väskorna innehöll förrän senare när han upptäckte vad som fanns i ett annat paket han hade fått att förvara.

– Då tänkte jag inte så mycket på det för jag var så stressad och rädd. Det var först efteråt när jag kom hem och hittade vapnen som jag tänkte.

Järfällabon: Jag gjorde bort mig

Järfällabon sa också att han var rädd och stressad eftersom han upplevde att han var hotad till livet. Han var mycket fåordig när åklagarsidan frågade ut honom om varför han kände sig tvingad att hjälpa en bekant med att lämna över väskorna till Täbybon.

– Jag gjorde bort mig mer eller mindre och då kan man säga att jag står i skuld till honom. Jag ville köpa mig ur situationen, men han ville ha tjänster i stället.

Åklagarsidan undrade hur mycket Järfällabon skulle betala för att köpa sig fri från skulden istället.

– Det var tvärnej direkt. Vi kommer aldrig in på någon viss summa.

Utfrågad om dödshotet

Järfällabon vägrade att nämna några namn på sin kontakt och ville inte heller svara när åklagarsidan undrade hur han hade ”hamnat i en knivig situation som resulterade i en hotbild”.

– För min egen säkerhet kan jag inte utveckla det, uppgav han.

Järfällabon ska ha hämtat upp väskorna i ett bostadsområde i Jakobsberg för att sedan åka till mötet med Täbybon. Han fick av mannen i Jakobsberg också ett paket, som skulle hämtas upp senare samma dag hemma hos honom. Först när han öppnade paketet i sitt sovrum, han hade blivit uppmanad att packa om det, började han fundera på väskornas innehåll.

Polisen hittade vapen

– Första tanken var att det var massor av vapen i de väskor som jag levererat. Sedan tänkte jag inte så mycket mer. Jag tyckte bara det var skönt att ha blivit av med dem, sa Järfällabon i rätten.

Polisen grep Järfällabon senare samma dag och hittade vid en husrannsakan i hans sovrum flera vapen, en skyddsväst, en haschkaka och 137 000 kronor i ett kassaskåp. Cannabishartsen hade gömts i en sko i garderoben.

Förutom att spaningsfilmen binder Järfällabon till brottet ska mannens dna hittats på en av väskornas handtag och haschkakan som hittades har kunnat kopplats till det parti som fanns i en av väskorna när Täbybon greps. Järfällabon pekade också i rätten ut Täbybon som den man han träffade på parkeringsplatsen i Stäket.

Täbybon, som under rättens förhör med Järfällabon sitter endast en stol bort med sin försvarare, nekar också till grovt narkotikabrott i samband med att han tog emot väskorna. Han erkänner att han var på platsen, men hävdar att han trodde att väskorna som han hade lovat en affärsbekant att hämta upp innehöll lagliga cigaretter och förnekar därför brott.

Järfällabon står åtalad för att ha transporterat och förvarat 72 kilo cannabis, men han förnekar brott ”på grund av bristande uppsåt”, enligt vad som framkom i rätten under måndagen.

LÄS MER: Knarkrättegången mot Järfällabon och Täbybon startar i dag

LÄS MER: Järfällabon delaktig i misstänkt knarksmuggling

LÄS MER: Här är de inblandade i knarksmugglingen