Efter helgen – här får du INTE röka i Järfälla

Rökbförbud Järfälla, Jakobsberg. Wadah Hamid, 28, Jakobsberg
Wadah Hamid, 28, Jakobsberg, är positiv till rökförbudet.
Snart är det färdigblossat på uteserveringar och en rad andra ställen i Järfälla.
På måndag träder den nya lagen om rökförbud i kraft, med angiveri och rökfria centrum som konsekvenser.
Men det råder fortfarande förvirring kring vad som egentligen gäller.

Från och med måndag är det färdigrökt på uteserveringar. Då träder den nya lagen om rökförbud i kraft som också gäller på idrottsplatser, perronger, busskurer och lekplatser. Även vid entréer till butiker, stationer och bibliotek blir det förbjudet att röka och askkoppar som sitter vid entréerna i dag ska plockas bort. Det innebär att hela krog- och entrétäta gator kan bli så gott som rökfria.

– Syftet med lagen är att man ska kunna gå in i en rökfri lokal utan att utsättas för rök, säger David Engstrand, tobakshandläggare på länsstyrelsen i Stockholms län.

Men hur långt från en entré som förbudet ska gälla har lagstiftaren lämnat till respektive kommun att bedöma. Men i Järfälla finns ännu inget bestämt avstånd.

– Det inte finns någon regel på exakt hur långt ifrån en rökare måste stå. Det ska dock stå en skylt utanför där det står att det råder rökförbud, säger Kalle Lindqvist, utredare på kommunen.

Vägen till rökförbud – år för år

Från rökfria flyg till rökfria uteserveringar

1977 – Obligatoriska varningstexter och innehållsdeklarationer införs på tobaksförpackningar.

1988 – SAS inrikesflyg blir rökfria.

1993 – Tobakslag som innehåller rätten till rökfri arbetsmiljö.

1994 – Rökrutor på skolorna förbjuds.

1997 – 18-årsgräns införs för köp av tobak.

1997 – Rökförbud införs på flyg i EU:s medlemsstater.

2000 – Rökförbud införs på X2000-tåg.

2005 – Rökförbud införs på serveringsställen, med undantag för uteserveringar.

2015 – Rökning förbjuds på utomhusperronger i Stockholms tunnelbana.

1 juli 2019 – Rökning förbjuds på uteserveringar, busshållsplatser, idrottsplatser, lekplatser och tågperronger i Sverige. Förbudet gäller cigaretter, e-cigaretter och vattenpipor och gäller utanför entréer till lokaler som är till för allmänheten, såsom butiker och restauranger.

Allmänheten uppmanas klaga

Det är sedan upp till butik- och restaurangägare att se till att förbudet följs, annans kan det bli aktuell med böter.

”Gäster behöver klaga till kommunen om krogar låter folk fortsätta röka”

Suzanne Bengtsson, länsstyrelsen

Kommunen kommer att lägga extra resurser på att kontrollera att den nya lagen följs. Men allmänheten uppmanas också att rapportera in överträdelser.

– Det finns så många krogar och så få inspektörer. Vi måste helt enkelt ha hjälp av allmänheten. Gäster behöver klaga till kommunen om krogar låter folk fortsätta röka, säger Suzanne Bengtsson på länsstyrelsen till SVT.

Delade meningar om förbudet

Utanför Wayne’s Coffee på Jakobsbergs torg står Wadah Hamid, 28, och röker. Han är positiv till att man inte får röka på perrongerna, men tycker att det borde finnas kvar en del av uteserveringarna för rökare. 

– En annan lösning är att kommunen sätter upp rökhytter, som här på torget i Jakobsberg. Då blir det tydligt var man kan röka utan att störa andra, säger han.

Rökbförbud Järfälla, Jakobsberg. Wadah Hamid, 28, Jakobsberg

Wadah Hamid, 28, tycker att rökhytter på torget i Jakobsberg kunde vara ett alternativ när rökförbudet införs.

Simon Antar, chef för Sans Rival Konditori i Jakobsbergs centrum, tror att förbudet kommer att påverka verksamheten negativt.

– Jag tror att runt 80 procent av gästerna på uteserveringen är rökare. Det kommer så klart påverka vår verksamhet när de inte får röka där längre.

Rökbförbud Järfälla, Jakobsberg. Simon Antar, Chef på Sans Rival Konditori, Jakobsbergs centrum

Simon Antar, chef på Sans Rival Konditori i Jakobsbergs centrum, tror att rökförbudet kommer att påverka hans verksamhet negativt.

Han har ringt till kommunen och frågat vart han ska hänvisa sina rökande gäster, men tycker inte att att han har fått några klara besked.

Fakta

64 fimpar på 100 meter trottoar

7 procent av männen och 7 procent av kvinnorna i Sverige röker dagligen, vilket är en halvering sedan 2006 då 14 procent rökte dagligen.

Flest antal rökare finns i åldersgruppen 45-64 år, där 10 procent uppger att de röker dagligen. 2006 var den siffran 19 procent.

På 1960-talet rökte varannan man, och på 70-talet rökte var tredje kvinna.

Regeringen har ställt sig bakom målet om ett rökfritt Sverige 2025. Målet innebär att andelen som röker i befolkningen ska understiga fem procent år 2025.

64 fimpar på 100 meter trottoar.

63 procent av skräpet i stadsmiljö är fimpar, 80 procent av skräpet är tobaksrelaterat.

Källa: SKL, regeringen, Håll Sverige rent, Folhälsomyndigheten

Nedskräpning av fimpar är i dag ett stort problem, om nedskräpningen blir värre nu när många askkoppar plockas bort är för tidigt att säga, men kommunen planerar inte att sätta upp askkoppar i anslutning till områden där det blir rökförbud.

Här får du röka – trots förbudet

Är du en av dem som tycker att en bärs och en cigg på uteserveringen är det bästa med sommaren? Lugn, det finns ställen att gå till, men då får du vara beredd på att dra in till stan. Två etablissemang har fått undantag från rökförbudet:

Så säger lagen

Förbjudet gäller även e-cigaretter

Från 1 juli blir det förbjudet att röka utomhus på vissa allmänna platser. Det gäller bland annat lekplatser, busskurer, uteserveringar, perronger och idrottsplatser. Det blir också förbjudet att röka utanför entréer till lokaler som allmänheten har tillträde till såsom butiker, bibliotek och stationer.

Förbjudet gäller även e-cigaretter.