Järfällaborna som inte ger sig

"Det handlar bara om några kilo asfalt, jag betalar gärna själv om pengar är problemet!"
"Det handlar bara om några kilo asfalt, jag betalar gärna själv om pengar är problemet!"
"Det är väl jag som är tokig, som tycker att saker ska gå rätt till." säger Barsom Acar.
"Det är väl jag som är tokig, som tycker att saker ska gå rätt till." säger Barsom Acar.
När det regnar samlas vatten och bildar en pöl – folk går runt den och förstör gräsmattan.
När det regnar samlas vatten och bildar en pöl – folk går runt den och förstör gräsmattan.
På Snapphanevägen är groparna fyllda – men inte tillräckligt bra, tycker Genowefa Ryberg.
På Snapphanevägen är groparna fyllda – men inte tillräckligt bra, tycker Genowefa Ryberg.
Varje vecka hör Järfällabor av sig till kommunen med problem – stora som små. Mitt i Järfälla har pratat med några lokala eldsjälar som inte ger sig förrän rätt blir rätt.

– Det har blivit en grop i vägen, och så fort det regnar blir den full med vatten. Folk går omvägar runt vattenpölen och trampar upp gräsmattan istället, säger Barsom Acar.

För två år sedan grävde en entreprenör för att lägga värmeledningar vid Birgittavägen, bara ett stenkast från Jakobsbergs sjukhus. Sedan dess, menar Barsom Acar, har vägen aldrig varit densamma.

– Han på E-on sa att han skulle åtgärda detta till våren, men när jag ringde tillbaka hade han ersatts av någon som hette Johan som sa att han skulle titta på saken. Nu säger de att det är kommunens ansvar, säger Barsom Acar.

– Det handlar bara om några kilo asfalt, jag betalar gärna själv om pengar är problemet!

Är det verkligen ett så stort problem?

– Det är väl jag som är tokig, som tycker att saker ska gå rätt till.

”Folk får köra slalom” runt hål i asfalten

En dryg kilometer bort, på Snapphanevägen, bor Genowefa Ryberg . Även hon för en liten kamp. På parkeringen vid hennes hus har det länge varit gropar i asfalten. När Mitt i Järfälla besöker henne är de snötäckta, men hon försäkrar att de är förskräckliga.

– Det är fem hål bara här, och jävlar vilka hål. Det ser likadant ut längre upp, folk får köra slalom runt dem, säger Genowefa Ryberg.

Hon har bott på Snapphanevägen sedan 1968 och säger att hon trivs jättebra i området, men önskar att kommunen kunde göra mer. De har kommit och täppt igen hålen, men jobbet är inte ordentligt gjort, tycker hon.

– De varit här och fyllt på grus och klappat till lite, men det räcker ju inte. Jag har ringt kommunen och sagt att de inte gjort vad de ska, säger Genowefa Ryberg.

”De är skittrötta på mig, jag är en tjatig kärring”

I området mellan Veckovägen och Kvarnvägen, eller Jakobsbergs kyrka, är det bilfritt. I teorin. Sedan bommarna som blockerade cykelvägen för bilister togs bort för ett par år sedan har bilarna börjat flöda in på cykelvägen. Vilket Monika, som bor i området, inte varit sen att påpeka för kommunen.

– De är skittrötta på mig, jag är en tjatig kärring, säger Monika, som legat på kommunen i åratal.

Först var svaret från kommunen att bommarna tagits bort för cyklisternas skull. Nu hänvisas istället till vägarbeten som sker i området. Resultatet är i alla fall att bilar tar sig in på vägar som går förbi en förskola. Där dessutom cyklar och mopeder redan kör i ofta för höga hastigheter.

– När jag ringde kommunen sist sa hon att hon kände igen problemet för att ”det ringer nån och tjatar om de här grindarna hela tiden”. Det är ju mig hon menar, tänkte jag, säger Monika.

Det värsta, enligt Monika, är att hemtjänstens bilar åker in på det bilfria området.

–Det blir så absurt, när kommunen själva har sett till att personalen på hemtjänsten kan bryta mot lagen, säger Monika.

Hon tror att hon redan har dåligt rykte hos kommunen, men är bestämd på att hon kommer fortsätta ligga på till det blir rätt.

– Det kan du fethaja att jag gör!