Nu får Järfällas muslimer eget gravkvarter

Nu kan Järfällas muslimer begravas i sin hemkommun.
Nu kan Järfällas muslimer begravas i sin hemkommun.
"Folk har redan börjat höra av sig om begravningsplatser" säger Akil Zahiri, Shiamoskén.
"Folk har redan börjat höra av sig om begravningsplatser" säger Akil Zahiri, Shiamoskén.
Kvarter 009 på Görvälns griftegård blir det första icke-kristna gravkvarteret i Järfälla kommun. Den 8 december invigs gravplatsen, som har plats för 220 kistgravar.

Mitt i Järfälla har tidigare skrivit om planerna på ett muslimskt gravkvarter i Görväln, och nu finns ett klart datum. Den 8 december invigs gravkvarteret, som öppnas för bokningar efter den 8 januari nästa år.

– Om man har bott i Järfälla och betalt sin begravningsavgift i Järfälla så ska man också ha rätt att begravas i Järfälla enligt sin religiösa tradition, säger Kyrkoherde Krister Kappel.

Ett behov som funnits länge

Inom den stora shiamuslimska församlingen i Järfälla är glädjen stor. Enligt Akil Zahiri, församlingens talesperson, har det funnits ett uppdämt behov av begravningsplatser för muslimer i nordvästra Stockholm.

– Vi blev jätteglada när beskedet kom. Folk har redan börjat höra av sig om begravningsplatser, och vi har fått meddela att det ännu inte är klart. Det finns de som skickat kroppar till ursprungsländerna för att begravas, och det har varit svårt. Nu får man istället begravas här hemma, så det är jättebra, säger Akil Zahiri.

”Det är ingen större skillnad”

De 220 nya gravplatserna kompletteras med en barnlund, och kommer skötas av kyrkogådsförvaltningen på samma villkor som andra gravar.

– Det är ingen större skillnad. Vi kommer sköta om gravarna som vanligt. Den enda skillnaden för oss är att gravarna är vridna mot Mecka, säger Stefan Elgelind, kyrkogårdschef.

På fredagens invigningen kommer representanter från båda Järfällas muslimska församlingar närvara, flera politiker, och representanter från Svenska kyrkan. Invigningen börjar klockan 13.30 på Görvälns griftegård, på fredag.