Järfällas politiska strider genom historien

Det är ett år kvar till valet, och frågan är vad som blir den hetaste frågan i valet. Här listar vi några av Järfällas politiska strider de senaste 30 åren.

Motståndet mot Barkarby handelsplats

1985: Kommunen köper loss delar av Barkarby flygfält från Försvaret till vad som nu ser ut som ett vrakpris. Barkarby kommundelsparti bildas av dåvarande kyrkoherde Per Lundblad för att stoppa exploateringen av området, men lyckas inte få ett mandat i fullmäktige. Strax därpå påbörjas bygget av Ikea, och resten är historia.

Ikea Barkarby handelsplats

Barkarby kommundelsparti ville stoppa exploateringen, men misslyckades.

Ny demokrati – på tillfälligt besök

1991: Ny demokrati, under det lokala namnet Järfällapartiet, kommer in i kommunfullmäktige men får inte mycket uträttat och åker ut följande mandatperiod.

Kommundelsnämnderna – demokratiskt eller dyrt?

1991: Valets stora fråga blir kommundelsnämnderna, som införts av Socialdemokraterna några år tidigare. De fyra nämnderna skötte alla politiska frågor i de fyra kommundelarna: Jakobsberg, Viksjö, Kallhäll-Stäket och Barkarby-Skälby. Kostsamt, tyckte Moderaterna, som gick till val på att centralisera och vann.

Kvarnen brinner!

2005: Efter att ha brunnit ner både 1980 och 1997 och återuppbyggts, brinner Jakobsbergs kvarn än en gång. Socialdemokraterna lägger undan pengar för att bygga kvarnen igen efter stort lokalt engagemang, men Alliansen vinner valet 2006 och prioriterar bort kvarnen. Sedan dess var platsen tom, tills kvartersprojektet Kalejdohill startade.

Alliansen tyckte inte att kommunens pengar skulle gå åt att bygga en ny kvarn.

SD kommer in, men får ingen vågmästarroll

2006: Sverigedemokraterna kommer in i fullmäktige, men har sedan sitt inträde inte lämnat stora avtryck i politiken, och den önskade vågmästarrollen har uteblivit.

Överenskommelsen om Barkarbystaden

2006: Efter flera försök och utdragna förhandlingar kan Moderaterna och Socialdemokraterna komma överens om en översiktsplan för utbyggnaden av Barkarbystaden. Folkpartiet, som varit med i förhandlingarna, röstade emot förslaget.

Utförsäljningen av Järfällahus-hyresrätter

2013: Alliansstyret säljer omkring 600 av Järfällahus hyresrätter till ombildning. S, V och MP är mycket kritiska och vill istället se fler hyresrätter i området. Försäljningen blev en av mandatperiodens stora strider.