ANNONS

Järfällas rektorer utbildas inom pågående dödligt våld

Skolskjutningar: Utbildning i pågående dödligt våld i Järfälla. Skolornas rektorer utbildas av Sara Ringström, kris- och säkerhetssamordnare vid barn- och ungdomsförvaltningen i Järfälla samt kommunpoliserna Ida Dehnisch och Magnus Nilsson.
Poliserna Ida Dehnisch och Magnus Nilsson tillsammans med Sara Ringström, kris- och säkerhetssamordnare på barn- och ungdomsförvaltningen.
Utbildningen för Järfällas rektorer inom ämnet pågående dödligt våld hålls av kris- och säkerhetssamordnare vid kommunen och kommunpoliser.
Inom begreppet pågående dödligt våld ryms bland annat skolskjutningar.
ANNONS

Under våren kommer alla skolledare i Järfälla få en utbildning i pågående dödligt våld.

Sannolikheten för att de kommer behöva tillämpa de nya kunskaperna är låg, men ett förebyggande arbete är viktigt i fall att allvarliga situationer skulle uppstå. 

– Vi går igenom både nationella och internationella exempel på händelser. Utbildningen tar upp det man i folkmun kallar skolskjutningar, säger Ida Dehnisch, kommunpolis i Järfälla.

Varningstecken och riskfaktorer

Utbildningen hålls under fyra tillfällen i vart och ett av Järfällas kommundelsområden. 

Skolskjutningar: Utbildning i pågående dödligt våld i Järfälla. Skolornas rektorer utbildas av Sara Ringström, kris- och säkerhetssamordnare vid barn- och ungdomsförvaltningen i Järfälla samt kommunpoliserna Ida Dehnisch och Magnus Nilsson.

Sara Ringström, kris- och säkerhetssamordnare vid barn- och ungdomsförvaltningen i Järfälla samt kommunpoliserna Ida Dehnisch och Magnus Nilsson leder utbildningen. Foto: Victoria Skeidsvoll

I kursplanen ingår att förstå varningstecken och gärningspersonerna bättre. Polisen tar också upp kända riskfaktorer hos och runtom individer. 

– Vi ger vägledande principer för hur man ska agera i olika situationer. Att jobba förebyggande är a och o, säger Ida Dehnisch. 

ANNONS

Stressituationer i kris

Rektorerna får också lära sig hur akuta stressituationer kan se ut hos människor i kris eftersom de flesta inte vet hur de skulle reagera.  

En annan viktig del är att polisen förklarar hur de arbetar och varför samt vad de behöver om en allvarlig situation skulle uppstå. 

Finns inget facit

Detta för att kunna bli samordnade med skolorna och att båda parter snabbt ska kunna agera under svåra förhållanden och minimera negativa konsekvenser. 

– Det finns inget facit, ingen händelse är den andra lik. Men genom att vara mentalt förberedd och att tydligt visa hur en samverkan mellan olika myndigheter bör ske ökar vi chanserna att kunna hantera situationen, säger Ida Dehnisch. 

Tungt ämne

Hon upplever att de som hittills gått utbildningen varit nöjda. 

– Det har blivit många bra diskussioner och många tankar som väckts. Det är ett jättetungt ämne som inte lämnar någon oberörd, säger Ida Dehnisch. 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.