ANNONS

Förbifarten bakom mystiska smällen

Källan till smällen, som hördes i bland annat Järfälla och Hjulsta, är fortfarande okänd.
Det var bygget av Förbifart Stockholm som orsakade den höga smällen.
Flera Hjulsta- och Tenstabor vittnade under tisdagskvällen om en kraftig smäll. Polisen fick in mängder med samtal från människor i nordvästra Stockholmsområdet som undrade vad det var som hände. Nu berättar Trafikverket att det var sprängningar i samband med Förbifartsbygget som orsakade smällarna.
ANNONS

Klockan var 20:33 på tisdagskvällen när polisen fick in sitt första larmsamtal om den höga smällen. Det var en Tenstabo som berättade om en mycket hög smäll som hen uppfattade kom från Tensta centrum. Bara en minut senare kom nästa samtal, denna gång från en Hjulstabo som känt av smällen.

På sociala medier skrev också flera Järfällabor om att de hört en högljudd knall. Den ska bland annat ha märkts av i Skälby.

Hos polisen fortsatte samtalen strömma in under tisdagskvällen.

– Det var flera platser där man hört oidentifierade smällar, säger Kjell Lindgren, presstalesperson på Stockholmspolisen.

– Det är lite märkligt för vi genomförde en ganska omfattande sökinsats. Vi åkte runt i områdena runt Hjulsta och Tensta, men hittade ingenting, säger han.

Mysteriet äntligen löst

I Hjulsta pågår arbetet med Förbifart Stockholm, där man regelbundet spränger upp tunnlar. Det ligger nära tillhands att tro att ljudet skulle kommit därifrån, men under onsdagsmorgonen sade sig Trafikverket vara oskyldiga.

– Det har inte sprängts någonting i samband med Förbifarten vid den tiden, sa Denny Josefsson, presskommunikatör på Trafikverket då.

Men under eftermiddagen visade det sig att det skett ett missförstånd inom Trafikverket. Det hade visst genomförts sprängningar som matchar vittnesmålen både vad gäller plats och tid.

– Vi sprängde klockan halv nio i Hjulsta och halv tio i Akalla. Om de tiderna stämmer så låter det ju sannolikt att det är våra sprängningar folk har hört, säger Denny Josefsson.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.