ANNONS

Järva i framkant på solcellsfronten

Solceller på tak i Stockholm
Oscar Almquist, bovärd för Svenska Bostäder, visar solceller på ett av taken i Akalla.
Solceller på tak i Stockholm
Sibeliusgatan 2 i Akalla är ett av taken som har solceller. Bovärden Oscar Almquist visar.
Solceller på tak i Akalla
Solceller på taket till Sibeliusgången 2 i Akalla.
Solceller på tak i Stockholm
Solceller på taket till Sibeliusgången 4 i Akalla.
Solceller på vägg i Stockholm
Solceller på en fasad i Akalla.
Solceller på tak i Stockholm
Solcellerna syns inte alltid från marken, men de finns där upp på många av taken i Järva.
Solceller på tak i Stockholm
Husbybadet har fullt av solceller på taket.
Solceller på tak i Stockholm
Skylt vid portingången. Så ser man att det är ett hus med solceller.
Drygt 10 000 kvadratmeter solceller täcker hustaken i Akalla, Husby, Kista och Rinkeby. Överskottselen håller igång hissar, belysning, pumpar och fläktar.
Hyresgästerna får emellertid fortsätta att vänta på solcells-elen.
ANNONS

Många tänker kanske inte på det, eftersom solcellerna inte syns från marken, men ser man taken ovanifrån så blir det en mäktig syn.

– Det är rätt coolt faktiskt, säger Oscar Almquist, en av Svenska Bostäders bovärdar, som är uppe och tittar till taken då och då och som tar med Mitt i upp för en taksyn en solig dag i april.

När satsningen Solstaden Järva satte igång 2013 var det den största satsningen på solceller i hela landet – då 52 solcellsanläggningar installerades under ett år.

Järva var länge det mest solcellstätaste området i Sverige, men har fått konkurrens från andra delar av landet, då solenergi ligger i tiden.

5000 kvadratmeter solceller

Svenska Bostäder är ett av de kommunala bostadsbolagen som satsat på solceller i Järvastadsdelarna. Bostadsbolaget har installerat cirka 5 000 kvadratmeter solceller på husen i projekt Hållbara Järva. Från deras hus blir det ett elöverskott på cirka 50 procent den soliga tiden.

När Mitt i skrev om solcellssatsningen för två år sedan, skänktes överskottet av elen bort till elnätet. Men sedan 1 juli förra året kan Svenska bostäder sälja överskottet.

– Det är jättebra, dessutom behöver vi nästan inte betala någon skatt längre, vilket är en stor lättnad, säger Pia Hedenskog, energisamordnare på Svenska Bostäder.

Slipper hög energiskatt

Under en tid fick bostadsbolaget betala full energiskatt, även för den el som de framställde på egen hand. Beskattningreglerna som infördes för två år sedan satte käppar i hjulet för solenergiproduktionen i Järva, men sedan förra året är reglerna ändrade. Nu betalar Svenska Bostäder endast 0,5 öre per kilowattimme i skatt.

Men att förse hyresgästerna med elen som solenergin genererar är inte så lätt. Elen från solcellerna kan bara kopplas till ett elabonnemang, och det går till fastigheten, som till exempel hissar, belysning, pumpar och fläktar.

ANNONS

Om elen skulle gå till hyresgästerna skulle alla behöva ha samma elabonnemang

– Om elen skulle gå till hyresgästerna skulle alla behöva ha samma elabonnemang, vilket skulle innebära en väldigt stor förändring. Nu har varje hyresgäst sitt eget abonnemang, säger Pia Hedenskog.

Vad händer nu, ska ni fortsätta satsa på solceller? 

– De solceller som vi har tuffar på som de ska, förutom i hus som renoveras, där solcellerna är tillfälligt avstängda. Tillsammans med Stockholms stad håller på att göra om databasen för solcellerna och innan det är klart avvaktar vi. Men när vi bygger nytt ser vi alltid över om det passar att installera solceller. De är känsliga för skugga och behöver ett soligt läge, säger Pia Hedenskog.

I dagsläget står solcellerna för 5 procent av elanvändningen i Svenska Bostäders hus i Järva. De bidrar definitivt till att nå stadens miljömål.

Högt uppsatta mål

Stockholms stad har som mål att år 2040 producera egen el baserad på solenergi som motsvarar 10 procent av stadens elanvändning.

Enligt stadens miljöprogram för 2016–2019 ska stadens egen el- och värmeproduktion baserad på solenergi öka med 50 procent jämfört med 2015 under programperioden.

Hur går det, når staden målet till nästa år?

– Ja, vi ligger strax över målet. Framför allt är det solenergin från hustak och skoltak som genererar, men vi har även satt upp solceller på parkeringsautomater till exempel. De är väldigt finurliga – billiga att installera och så behöver vi inte kvitton till dem vilket också sparar in energi och är positivt för klimatpåverkan, säger Örjan Lönngren på miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Fakta

10 600 kvadratmeter solceller

Järva är ett av det solcellstätaste området i Sverige med 10 600 kvadratmeter solceller.

Under 2013-2014 sattes 52 solcellsanläggningar upp.

Svenska bostäder, Familjebostäder och fastighetskontoret/idrottsförvaltningen har installerat solceller på sina fastigheter i Rinkeby, Husby, Akalla och Kista.

Solcellerna beräknas generera 1 200 MWh solel per år vilket motsvarar hela behovet av hushållsel för 400 lägenheter under ett år.

Svenska Bostäder har installerat 5 000 kvadratmeter solceller som producerar 520 MWh per år.

Källa: Stockholms stad
Fakta

Stadens mål

År 2040 ska Stockholms stad uppnå en egen elproduktion baserad på solenergi som motsvarar 10 procent av stadens elanvändning.

Enligt stadens miljöprogram för 2016–2019 ska stadens egen el- och värmeproduktion baserad på solenergi öka med 50 procent jämfört med 2015 under programperioden.

Källa: Stockholms stad
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.