ANNONS

Järva kan få nya p-regler om tre år

Norra Järva tillhör taxeomområde 5 som inte räknar med att bli aktivt förrän tidigast om tre år.
Norra Järva tillhör taxeomområde 5 som inte räknar med att bli aktivt förrän tidigast om tre år.
Trafiknämnden i Stockholms stad förelår nya parkeringsregler för när- och ytterförorterna. Bland annat föreslås att parkeringsavgifter och boendeparkering införs.

I Akalla, Husby och Kista kan det bli aktuellt om tre år.
ANNONS

Syftet med de nya parkeringsreglerna är att öka antalet lediga parkeringsplatser och öka framkomligheten på Stockholms gator.

I måndags presenterades förslaget på de nya parkeringsreglerna, som Trafiknämnden i Stockholms stad lagt fram. Bland annat föreslås att delar av staden där det i dag är gratis att stå med bilen kommer att avgiftsbeläggas. Det kommer även att införas boendeparkering i närförorterna, som det är i dag i innerstaden.

Norra Järva tillhör ett område utanför närförort och får taxa 5 enligt förslaget, vilket innebär att det kommer att kosta 5 kronor per timme att parkera mellan klockan 7–19.

Boendeparkering föreslås att kosta 300 kronor per månad eller 20 kronor per dygn.

Bromma, som också får taxa 5, är en av stadsdelarna där de nya reglerna börjar att gälla redan nästa år. I Akalla, Husby och Kista kan de nya reglerna tidigast bli aktiverade om tre år.

– Efter tre år ska vi utvärdera om resten av taxeområde 5 behöver avgiftsbeläggas. Men det vi vet är att hela staden behöver regleras på något sätt eftersom hela staden växer. Med fler bostäder blir det fler bilar, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Den 10 december ska förslaget om de nya parkeringsreglerna tas upp i Trafiknämnden. Sedan ska det ut på remiss till över hundra instanser.

Kommunfullmäktige väntas ta beslut om de nya reglerna i juni 2016. Får de grönt ljus börjar omskyltningen att ske i slutet av nästa år, och det är också då de nya reglerna tidigast kommer att börja gälla.

Genomförandet beräknas kosta runt 200 miljoner kronor. Staden räknar med att kunna få in upp till 450 miljoner kronor mer om året till stadskassan med de nya reglerna.

ANNONS

Lokaltidningen Mitt i Kista tog upp de nuvarande parkeringsreglerna i Akalla, Husby och Kista i förra veckans tidning. Många som bor i stadsdelen upplever de nuvarande reglerna som orättvisa, då man endast får parkera bilen två timmar i taget under dagtid på gatorna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.