ANNONS

Järva ställer upp för flyktingarna

Mahshid Movahednias bil är proppfull med gåvor. En del av det skickas till Grekland med en privat hjälpsändning.
Mahshid Movahednias bil är proppfull med gåvor. En del av det skickas till Grekland med en privat hjälpsändning.
Runt Järvafältet sjuder det av aktivitet för att hjälpa flyktingarna från Syrien.

Mahshid Movahednia från Hjulsta drog igång en klädinsamling, och resultaten lät inte vänta på sig. Efter en vecka behövdes ett släp, en lokal och ett klassrum för att ta hand om allt.
ANNONS

– Vi satt och pratade om att resa bort, och så kom alla de här nyheterna om flyktingkatastrofen via Facebook. Vi tänkte att vi måste göra någonting i stället för att slösa pengar på nöjen, säger Mahshid Movahednia.

Sagt och gjort.

”Jag har tillsammans med några vänner startat en insamling för utsatta personer som kan tänkas behöva hjälp med det allra mest grundläggande (…) inget bidrag är för litet” skrev Mahshid ­Movahednia på Facebook och Instagram.

En vecka senare har hon och hennes vänner blivit tvungna att hyra ett stort släp och en lokal för att sortera alla saker, liksom låna ett klassrum på Hjulstaskolan där Mahshid Movahednia arbetar.

Hon och hennes vänner har fått köra runt i hela Stockholms län för att hämta upp kläder, leksaker, sparkcyklar, hygienartiklar och annat som människor vill skänka bort. Alla har var sin bil proppfull med saker.

– Det tyder på att folk vill hjälpa. I början hade vi bara tänkt att det skulle vara bland familj och vänner, men via en kompis som har eget företag spred det sig, säger Nevin Hampden-Smith som också deltar i insamlingen.

En del av gåvorna ska skickas till Grekland med en privat hjälpsändning. Annat delas ut direkt av nätverket Ingen människa är illegal.

– Vi hade gärna åkt ner själva, men har inte kunnat på grund av jobb och andra saker, säger Nevin Hampden-Smith.

Mottagningskommittén för nyanlända flyktingar på Stockholms centralstation tidigare i veckan organiserades av Tenstabon Jenny Lind. Hon startade en facebookgrupp.

ANNONS

– Jag såg på nyheterna att människor var på väg genom Europa och att det hade startats en grupp i Malmö för att hjälpa dem. Då kände jag att det här ska vi göra i Stockholm också, och det blev en väldig respons, säger Jenny Lind.

En av dem som spontant dök upp på Centralen var Kistabon Jozepine Grönqvist.

– Jag känner ett ansvar att ställa upp och hjälpa mina medmänniskor oavsett var de kommer ifrån, säger hon.

I helgen ställde Kistas socialdemokrater upp en container i Husby för att samla in gåvor.

Kurdiska föreningen i Tensta har samlat in mediciner, och hjälpt till att skicka läkare till Syrien.

Tenstaborna bidrog även med 15 000 kronor under en insamling på Tensta marknad som elever från Framstegsskolan i Spånga hade organiserat.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.