Järvabo testade att vara hemlös

Järvabon Thomas Fernandez, 22, provade att leva som hemlös i 48 timmar. Han tiggde i t-banan och sov i källare.

Allt fångades på film. Nu ska den visas på en festival i Järva.

– Jag ville leva mig in i de hemlösas situation. Många gånger går man förbi utan att ägna de här människorna en tanke, säger Thomas Fernandez.

Idén till filmen kom när han satt och brainstormade med några ungdomar som sommarjobbade på kulturhuset Reactor i Husby. Det resulterade i att ungdomarna filmade Thomas under hans dygn som hemlös. Projektet sponsrades av Reactor som bidrog med kameror och annat material.

Thomas Fernandez berättar att det svåraste med att leva som hemlös var att svälja stoltheten och tigga pengar. När han gick genom en fullsatt tunnelbanevagn och tiggde var det många som suckade och fnyste.

– De liksom tittade på mig som om de tänkte ”inte en till”. Det kändes som att jag var mindre värd. Som att det var något fel på mig.

Men han har också positiva minnen.

– En del gav mig pengar, kramade om mig och peppade mig. Jag fick verkligen lära mig hur en liten gärning kan betyda så mycket för en annan.

Han berättar att artisten Danny Saucedo gav honom en macka och något att dricka.

– När jag berättade för honom att det här var ett filmprojekt klappade han mig på axeln och sa att han gillade idén.

Filmen spelades in förra sommaren och har visats på några mindre festivaler. Nu ska den visas på ”Järva play” på torsdag och fredag.