Järvabor misstänkta i knarkhärva

Sammanlagt åtalas nio personer för att ha hanterat omkring två och et halvt kilo cannabis.
Sammanlagt åtalas nio personer för att ha hanterat omkring två och et halvt kilo cannabis.
En man från Hjulsta och en man från Rinkeby åtalas för flera fall av narkotikabrott. Enligt åtalet har de varit delaktiga i omfattande och organiserad narkotikahandel.

Hela åtalet omfattar nio personer som misstänks för att tillsammans ha förvarat och förpackat omkring två och ett halvt kilo cannabis i ett garage i Solna.

Enligt åtalet har mannen från Hjulsta haft ”en central roll” i hanteringen av narkotikan, och deltagit i möten och telefonsamtal i syfte att planera försäljning av densamma. Han ska också ha varit med och samlat in pengar för inköp av narkotikan, och bestämt till vilka priser den sedan skulle säljas vidare.

Mannen ska ha varit med när narkotikan inköptes i slutet av januari för 100 000 kronor. Den misstänkta säljaren var en kvinna som nu också står åtalad för grovt narkotikabrott.

Affären ska ha gjorts upp vid en adress i södra Hammarbyhamnen, varefter mannen från Hjulsta ska ha varit med om att köra drogerna till garaget i Solna.

Mannen från Rinkeby ska enligt åtalet ha varit en av ligans kunder. Han misstänks för att ha köpt sammanlagt 200 gram cannabis, och åtalas för fyra fall av narkotikabrott.

Mannen från Hjulsta åtalas för grovt narkotikabrott och ringa narkotikabrott, eftersom han också enligt åtalet har innehaft klonazepam, en narkotikaklassad epilepsimedicin.

Rättegången beräknas börja i vår.

– Minimistraff för grovt narkotikabrott är två års fängelse, så det ska jag i vart fall yrka på, säger åklagare Anna Anrell.

Hon uppger att de åtalade till stora delar nekar till beskrivningen i åtalet.

– De medger vissa delar, men inte att det varit organiserat och affärsmässigt, utan att det rört sig om ett litet inköp som man delar mellan vänner, säger hon.