Järvabor vill få extremister att tänka om

Med de båda kortfilmerna vill Islamiska förbundet i Järva motverka att folk söker sig till våldsbejakande terrorgrupper.
Med de båda kortfilmerna vill Islamiska förbundet i Järva motverka att folk söker sig till våldsbejakande terrorgrupper.
Islamiska Förbundet i Järva har tagit fram två filmer som riktar sig till män och kvinnor som är i riskzonen för att rekryteras till extremiströrelser som IS.

Filmerna får stöd av Mona Sahlin som är nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

I veckan var hon med då filmerna premiärvisades i Rinkeby, rapporterar Sveriges Radio.

”Vill du vara en riktig man och en god muslim då stannar du hemma och kämpar varje dag för att bli en bättre människa. Det är det stora jihad”, säger en av de medverkande i en av filmerna.

Islamiska Förbundet i Järva har producerat en film som riktar sig män och en som riktar sig till kvinnor. Syftet är att ge en motbild till terrorgruppen IS propagandafilmer. Ibrahim Bouraleh, ordförande för Islamiska förbundet i Järva säger till Sveriges Radio att man har fått inspiration från liknande satsningar i England.

I filmen som riktar sig till kvinnor berättar till exempel kvinnor som har egna erfarenheter av verkligheten i IS-kontrollerade områden. Mona Sahlin hoppas att filmerna får stor spridning och lova att spela upp dem när hon ska framträda på olika ställen.