ANNONS

Järvaborna om ordningsvakterna: ”Som att någon går in i ens hem”

Husbybor om ordningsvakterna splitt
Husby centrum är en av platserna som ordningsvakterna får verka på. Khadija Saleh hoppas att vakterna har lokal anknytning.
Sedan i måndags har ordningsvakter anställda av Stockholms stad rätt att patrullera i Husby, Rinkeby, Tensta och Spånga.
I Husby möts detta med blandade åsikter.
ANNONS

Sedan den här veckan har kommunala ordningsvakter tillstånd arbeta i stora delar av Järva.

Nu kommer ordningsvakterna till Rinkeby och Husby

Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnds ordförande Benjamin Dousa (M) ser mycket positivt på detta och säger att det var på tiden att Järva fick ordningsvakter och kallar det för ”en viktig del av att skapa trygghet i Järva”

Husbybon tror att det kan slå tillbaka

Khadija Saleh bor i Husby och hon säger att hon i grunden tycker att det är bra att vakterna kommer till Järva.

– Det har både för- och nackdelar. Fördelarna är ju såklart att det blir tryggare om de gör ett bra jobb. Nackdelen kan vara att det slår tillbaka, säger hon och forsätter:

– Det finns en bild bland ungdomar att det här är deras område. Om det kommer hit massa ordningsvakter utifrån kan de nog bli så att många känner att de går in i ens hem.

Kista, Nya ordningsvakter, Husby Centrum. Khadija SalehKhadija Saleh hoppas på det bästa inför ordningsvakternas intåg i Husby.  Foto: Christian Lärk

ANNONS

Hon ser gärna att vakterna är bekanta med området sedan tidigare.

– Om det är folk från området som kommer hit och vet hur det fungerar här så tror jag att det kan gå bra. Jag tror att det är viktigt att vakterna inte är aggressiva utan att de möter oss Husbybor med respekt, säger hon.

Om vakterna ens behövs är hon inte helt säker på.

– Jag känner mig inte alls otrygg här. Det är bara vid större skjutningar jag kan känna det kan vara otryggt här, säger hon.

Antalet ordningsvakter har fyrdubblats i Stockholm sedan valet

Någon som däremot tycker att vakterna behövs Saeed Abdukadir.

– Jag tycker att det är bra att de kommer. Det är otroligt många som säljer knark här och jag tycker det gör att det känns otryggt. Förhoppningsvis kan vakterna ändra på det, säger han.

Stökigt i bostadsområdena

Adan Said håller med Saeed om att det är bra att vakterna kommer. Han tycker att de åtgärder som har gjorts i centrum hittills har fungerat bra.

– Det är tryggt här i Husby centrum. Det sitter kameror här och det har gjort att droghandeln har flyttat. Men ute i bostadsområdena är det fortfarande stökigt. Jag hoppas att vakterna kan vara där, säger han.