Järvaelever gav råd till matkedjan

Elever från Järvaskolan spelade in film och skapade idéer.
Elever från Järvaskolan spelade in film och skapade idéer.
Honzoda Narzullaeva tycker att de mellanmål ska innehålla mindre socker.
Honzoda Narzullaeva tycker att de mellanmål ska innehålla mindre socker.
En prototyp på "foodboxen" som Honzoda Narzullaeva var med och tog fram.
En prototyp på "foodboxen" som Honzoda Narzullaeva var med och tog fram.
Ica vill öka frukt- och grönsaksätandet bland barn och unga. Därför tog de hjälp av eleverna från Järvaskolan för att få råd.

I workshopen ”Framtidshacket” bjöd Ica in elever från åttonde och nionde klass på Järvaskolan för att ta fram idéer om hur de ska få barn och ungdomar att äta mer frukt och grönsaker. Några av idéerna som föddes var bland annat mer frukt vid kassorna och roligare förpackningar. Workshopen filmades dessutom och är nu en del i en reklamkampanj. Honzoda Narzullaeva, en av eleverna som deltog, var med och arbetade fram idén till en ”foodbox”.

Honzoda Narzullaeva var med och spånade idéer.

– Det är många som går på utflykt med sina klasser. Tanken med foodboxen är att den ska vara utformad ungefär som en risifrutti, men en risifrutti innehåller jättemycket socker. Därför ska foodboxen kunna fyllas med yoghurt som man kan blanda med frukt, berättar Honzoda Narzullaeva, som tyckte att det var kul att agera framför kameran.

– Det var bara att vara sig själv och berätta våra tankar för videokameran. Det var jättekul att vara med och ser hur man gör.

 

”Frukt minskar risken för sjukdomar”

500 gram för vuxna och 400 gram för barn. Så mycket frukt- och grönsaker rekommenderar Livsmedelsverket att en person äter per dag. Men det är det långt ifrån alla som gör, menar Paula Frösell på Ica, som är dietist och en av initiativtagarna till projektet Framtidshacket.

– Det är bara två av tio personer som äter tillräckligt mycket. Vi vet att frukt och grönsaker hjälper till att minska risken för många sjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes typ 2. Många barn växer upp med föräldrar som inte äter frukt och grönsaker och ärver deras matvanor.

Hon får medhåll av Leo Ahmed som är rektor på Järvaskolan.

– Det är väldigt många som äter väldigt onyttigt, till exempel under skoltid. Det här är något vi pratar om dagligen och jobbar med på skolan. Vi har till exempel obligatorisk frukost för alla elever och lärare.

Nu återstår det att se om foodboxen och de andra idéerna realiseras i Icas butiker.

– Tanken är att vi ska ta de här idéerna vidare och göra någonting av dem. Vi fick med oss flera idéer som vi kände var spännande. Vi sammanställer dem just nu och tittar på vilka som är möjliga att genomföra, säger Paula Frösell.