Rädda Järvafältet har tagit många strider

Igelbäcken som rinner genom Järvafältet.
Igelbäcken som rinner genom Järvafältet.
Magnus Nilsson, ordförande i Rädda Järvafältet.
Magnus Nilsson, ordförande i Rädda Järvafältet.
Föreningen Rädda Järvafältet har stridit för fältet sedan slutet av 1960-talet.
Nu hoppas styrelsen på att nya krafter ska ta vid.
– Vi hoppas att det finns några som kan ta över och föra arbetet vidare, säger Magnus Nilsson, ordförande.

Någon gång i slutet av 1960-talet, i samband med att militären slutade använda Järvafältet som övningsfält, så bildades föreningen Rädda Järvafältet.

Sedan dess har föreningen kämpat för att behålla det stora grönområdet så att det ska vara lättillgängligt för de som bor i områdena som angränsar till fältet.

Föreningen har medlemmar runt hela Järvafältet, som sträcker sig över flera kommuner: Järfälla, Sollentuna, Solna, Sundbyberg och Stockholm.

Hanstaskogen adopterades

En av de stora striderna var i slutet av 90-talet då Hanstaskogen var hotad, men som räddades med trädadoptioner bland annat från föreningens håll. 1998 tog Stockholms stad beslut om att göra naturreservat av området.

Rädda Järvafältet var också aktiva för att förhindra att en motorväg drogs rakt igenom fältet mellan norra och södra Järva.

– Vi föreslår att tunnelbanan får en ringlinje via nya sträckningen Barkarby-Akalla så den även går till Hjulsta. Som det ser ut i dag är det krångligt att ta sig mellan södra och norra Järva, säger Magnus Nilsson, ordförande i föreningen sedan 20 år tillbaka.

Skyddat i alla kommuner

Järvafältet är numera fredat som natur- eller kulturreservat i samtliga kommuner. Häromveckan godkände tekniska nämnden i Järfälla kommun planerna på ett reservat längs bäcken inom det gamla flygplatsområdet.

– Vi har varit med och påverkat de besluten. Vid årsskiftet stängdes motorcrossbanan vid Hägerstalund äntligen, och nu ska det området restaureras. Det var den sista stora surdegen, säger Magnus Nilsson.

Föreningen har cirka 200 medlemmar. Nu känner styrelsen att det är dags att lämna över till en ny generation, men intresset för styrelsearbetet är lågt bland medlemmarna.

– Vi tycker vi har gjort ett stort jobb och varit väldigt framgångsrika, men nu ser det tyvärr ut som om föreningen kommer att läggas ned. Medelåldern hos medlemmarna har stigit rejält, och vi som suttit i styrelsen har sedan ett par år signalerat att vi tänkte hoppa av vid årsmötet 2018. Trots vädjanden till medlemmarna har det inte dykt upp några nya kandidater, säger Magnus Nilsson.

Den 22 mars är det årsmöte och då ska en ny styrelse väljas.

– Vi hoppas så klart att det ska komma fram några frivilliga som kan ta över innan dess, säger han.

Vad är det bästa med fältet tycker du?

– Att cykla över fältet en kväll i början av augusti då grillångorna ligger över hela dalen och folk sitter och äter tillsammans överallt.