Järvapolisen fick stänga Facebook

Upploppen i Husby skapade stormar även i cyberrymden.

Närpolisen i södra Järva har fått stänga ner sin Facebookssida efter att den svämmat över av rasistiska kommentarer.

På måndagen för två veckor sedan gjorde närpolisen i södra Järva en statusuppdatering på sin Facebooksida om att polisen har rätt att bruka våld för att utföra en tjänsteåtgärd eller använda nödvärnsrätt. Polisen skrev att stenkastningarna är ett hot mot demokratin.

Två dagar senare hade Facebooksidan över 800 000 sidvisningar och svämmade över av rasistiska och hätska uttalanden. Enligt polisen kommer de som skrivit inte från södra Järva.

Samma dag tog Erik Åkerlund, närpolischef i södra Järva, beslutet att stänga ner Facebooksidan.

– Den ligger fortfarande nere. Just nu prioriterar vi att finnas ute fysiskt i området. Sidan kommer att öppnas igen så fort vi får möjlighet att ha koll på inläggen, säger Erik Åkerlund.

Södra Järvas närpolis håller på att gå igenom tidigare inlägg för att se om det finns någon brottslig gärning i kommentarerna.

– Vi har alltid haft koll på inläggen, men den kontrollen räckte inte till när det blev så högt tryck. Trots att en polis satt i realtid och tittade dygnet runt räckte det inte till, så det handlar inte om att vi har bristande rutiner. Normalt sett räcker det att gå in någon gång per dygn. I normalläget är sociala medier en bra kanal för att nå ut med information till allmänheten, säger han.

Närpolisen i Kista har inte upplevt samma problem och har fortfarande en Facebooksida som är öppen.

– Under den sista tiden har vi tvärtom fått mycket uppskattning för det vi gör, säger närpolischef Jörgen Karlsson.

Fakta

Inlägg orsakade läsartorm

Bland kommentarerna på polisen i södra Järvas Facebooksida fanns många rasistiska inlägg efter närpolisens inlägg om Husbykravallerna som lades ut den 20 maj.

Där fanns även de som reagerade på de rasistiska inläggen och som uppmanade att stänga av kommentarsfunktionen.

Onsdagen den 22 maj beslutade närpolisen att tillfälligt stänga ner sin Facebooksida.