Järvaveckan växer – alla partiledare klara

Stefan Löfven (S) på Järvaveckan 2018.
Stefan Löfven (S) på Järvaveckan 2018.
I år är intresset större än vanligt enligt arrangörerna. Hittills har 100 företag och myndigheter anmält sig och alla partiledare är klara för politikveckan enligt TT.

Järvaveckan är en politikervecka som kan ses som ett substitut till politikerveckan i Almedalen. Järvaveckan arrangeras i år för fjärde gången och intresset är rekordstort i år enligt TT.

100 aktörer och alla riksdagens partiledare är redan anmälda till Järvaveckan. Detta är att jämföra med förra året vid den här tiden då 30 aktörer var anmälda.

– Det är mycket glädjande. Politikerna, partiledarna, företag, myndigheter och organisationer är tillbaka. Det stärker vår demokrati men tilliten ökar också varje gång vi gör det här för medborgarna, som har känt sig osedda i många år, säger Ahmed Abdirahman, grundare av Järvaveckan till nyhetsbyrån.

Delar på dagarna

Nytt för i år är att evenemanget har krympt med fyra dagar. Från nio till fem dagar. Föregående år har varje parti, likt Almedalsveckan, haft en egen dag. Nu har partierna fått dela på dagarna, men det finns en tanke bakom detta.

– Vi vill att det ska vara mer intensivt, men framför allt att olika målgrupper – som inte skulle träffas om varje parti hade sin egen dag – ska kunna mötas. För oss handlar det mycket om att bygga broar och skapa mötesplatser för människor med olika syn, säger Ahmed Abdirahman.

TT skriver att man i programmet medvetet har försökt att matcha partier som anses ha olika politiska utgångspunkter. Exempelvis delar Vänsterpartiet dag med Kristdemokraterna, och Liberalerna med Sverigedemokraterna.

Fakta

Schema för partiledartalen:

Onsdag den 12 juni

Farida Al-Abani (Fi)

Annie Lööf (C)

Isabella Lövin (MP)

Torsdag den 13 juni

Ebba Busch Thor (KD)

Jonas Sjöstedt (V)

Fredag den 14 juni

Jan Björklund (L)

Jimmie Åkesson (SD)

Lördag den 15 juni

Stefan Löfven (S)

Söndag den 16 juni

Ulf Kristersson (M)

Källa: Järvaveckan