Nytt storapotek i Täby centrum

Apotekschef Anna Czajkowski-Madsen med Ann Carlsson vd för Apoteket AB (till vänster).
Apotekschef Anna Czajkowski-Madsen med Ann Carlsson vd för Apoteket AB (till vänster).
I förra veckan slog ett nytt jätteapotek upp dörrarna i Täby. Det är det gamla Apoteket som hittat nya större lokaler.
– Det känns som att flytta från en garderob till en slottssal, säger apotekschefen Anna Czajkowski-Madsen.

De nya lokalerna ligger mitt emot Akademibokhandeln, där Fokus Ljud & Bild fanns tidigare. Med sina 400 kvadratmeter är de betydligt större än de gamla, vilket ger mer utrymme för det som ett apotek traditionellt brukar sälja – läkemedel.

– Vi flyttade över vårt lager i natt. Nu när vi har mer plats är ambitionen att bygga upp ett större läkemedelslager. I dag är det ofantligt mycket mer egenvård än läkemedel, säger apotekschefen Anna Czajkowski-Madsen.

Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening, får ofta frågan om det inte öppnat för många nya apotek i storstäderna.

– Men de etableras där de behövs. Har man ett attraktivt område och det kommer många apotek dit så kommer kunderna avgöra vilka som klarar sig, säger han.

Ändå kan man få intrycket att det råder överetablering i Stockholm. Uppstickare som öppnar utan en större kedja i ryggen får det ofta tufft. För samtidigt som befolkningsunderlaget tycks ge utrymme för ännu fler är lönsamheten i apoteksbranschen blygsam.

– I snitt ligger vinstmarginalerna runt 3 procent, säger Johan Wallér. Även på de stora apotekskedjorna ligger de på en låg nivå eller visar upp förlustresultat. Det har stängt apotek som ingår i kedjor med det är bara enskilda apotek som gått i konkurs sedan omregleringen.

Den stora kedjan Lloyds har gått med förlust sedan starten vid omregleringen. Men de har en stor ägare, Celesio, bakom sig.Celesio är en stor tysk läkemedelsdistributör som i sin tur ägs av världens största läkemedelsdistributör McKesson.

Apoteket AB redovisade en vinstmarginal på 4 procent efter finansnetto 2016 medan Hjärtat låg på 8 procent.

Den statliga ersättningen för läkemedelshanteringen har inte skrivits upp sedan 2009 samtidigt som apotekens kostnader ökat. Det är ett skäl till att det även finns kosmetik, hudvård och kosttillskott på hyllorna.

– Det som inte är läkemedel är det man kan påverka, säger Johan Wallér. Men bilden att vi säljer så mycket annat stämmer inte riktigt. Ungefär 75 procent av omsättningen på apoteken är receptbelagda läkemedel, 10 procent receptfria och resten övriga varor.

I Täby centrum konkurrerar följaktligen kedjorna Apoteket AB och Hjärtat med hälsotjänster. Till det nyöppnade Apoteket Täby centrum, som Pegasen döpts om till, hoppas chefen Anna Czajkowski-Madsen snart få Min doktor. En vaccinationssköterska är också på gång. På Hjärtat erbjuds blodtrycksmätning och undersökning av hudfläckar.

Fakta

Glest med apotek i Täby och länet

I Täby centrum finns tre apotek. Det kan tyckas mycket jämfört med hur det var för länge sedan då det bara fanns ett. Men med 14 apotek per 100 000 invånare ligger Sverige trea från botten jämfört med resten av Europa, där snittet ligger på 30 apotek per 100 000 invånare.

Täby kommun, med sina 70 000 invånare, har sex apotek och skulle för att nå upp till rikssnittet behöva 14. I Stockholms län är snittet 13 apotek per 100 000 invånare. I glesbygdslänet Jämtland finns hela 19 per 100 000 invånare.

Källa: Branschrapport 2017, Sverige Apoteksförening