ANNONS

Jättebygge får kritik: ”Var är skolan?”

Timotejen 19 och 28
Ericssons bruna koloss nära Telefonplan ska förvandlas till 930 lägenheter och annan service. Intill ska det byggas 175 nya lägenheter. Men ingen skola är inplanerad.
Bygget av 1 100 lägenheter vid Telefonplan klubbades i stadsbyggnadsnämnden i går.
Men Liberalerna är kritiska och yrkade på återremiss.
– Hur ska skolfrågan lösas? Det har vi inte fått något svar på, säger Björn Ljung (L).
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i berättade i förra veckan om hur Ericssons koloss vid E4:an/E20 ska omvandlas till ett nytt bostadsområde med 930 lägenheter, handel, hotell och förskolor.

Dessutom tillkommer 175 bostäder i två huskroppar intill.

Båda detaljplanerna fick klartecken av stadsbyggnadsnämnden i går. Men Liberalerna yrkade på återremiss i första hand och i andra hand avslag.

Björn Ljung (L) anser att skolfrågan är totalt förbisedd i planen. Detta trots att det redan är skolbrist i området.

– Det är många som lyfter frågan, men trots att vi tjatar får vi inga svar från majoriteten om hur skolsituationen ska lösas. Den grundskola som planeras vid gamla brandstationen i Midsommarkransen är ju redan intecknad, säger han.

Samtidigt försvinner Engelska skolan, eftersom den huserar på tillfälligt bygglov i en byggnad som ska rivas i projektet.

– Det betyder att det inte bara blir fler boende utan även att skolplatserna minskar när planen genomförs.

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) säger till Lokaltidningen Mitt i att man visst tar skolsituationen på allvar, och att utbildningsförvaltningen noga utrett om det är möjligt att bygga en skola för 400 respektive 600 elever i de aktuella detaljplanerna.

– Men det visade sig vara en dålig lösning, där eleverna skulle ha fått en väldigt liten skolgård, säger Roger Mogert, som hänvisar till skolan vid brandstationen i stället.

ANNONS

Han betonar att bygget i före detta Ericssonkomplexet innehåller många små lägenheter, och att det främst är singelhushåll som kommer att bo där. Om Engelska skolan säger han att skolan visste att det bara var ett tillfälligt kontrakt, och att de inte är så beroende av läget eftersom de har barn från hela söderort.

Samtidigt pågår planering för ytterligare 1 500 lägenheter i projektet centrala Telefonplan.

– Staden måste kunna säkerställa att det finns skolplatser i området när lägenheterna i inflyttningsklara. Det måste finnas en redovisning hur det ska gå till, säger Björn Ljung.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.