ANNONS

Efter jättedebatt – förslaget om hyresrabatt skickades tillbaka

Kommunalrådet Janne Stefansson (KD) och oppositionsrådet Camilla Janson (S) var två av dem som debatterade in på småtimmarna på onsdagen.
Kommunalrådet Janne Stefansson (KD) och oppositionsrådet Camilla Janson (S) var två av dem som debatterade in på småtimmarna på onsdagen.
Timmarna gick och talarlistan blev längre och längre då politikerna debatterade frågan om hyresrabatt för privata aktörer som vill starta skolor och förskolor i kommunen. Hur det slutade? Med återremiss. Nästa vecka väntar ett extra fullmäktige där politikerna ska ta beslut i frågan.
ANNONS

Då det under gårdagskvällen var dags att avhandla ärende nummer 24, ”Ersättningsmodell för extra lokalbidrag i skolor och förskolor”, på kommunfullmäktiges första möte för hösten så fylldes talarlistan på i snabb takt.

S: ”Ingen anledning att skynda på det här ärendet”

Först upp i talarstolen var oppositionsrådet Camilla Janson (S):

– I takt med att kommunen växer så behövs självklart nya skolor och förskolor och det finns anledning att se över hur vi ska försörja dessa behov framåt, men det finns däremot ingen anledning att skynda på det här ärendet, sa hon.

Oppositionsrådet Camilla Janson (S) yrkade på återremiss och läste upp tio frågor som hennes parti vill ha svar på i koppling till förslaget. MP och V ställde sig bakom detta. Skärmdump: Upplands-Bro kommun

Innan Camilla Janson lämnade plats för nästa politiker så yrkade hon på återremiss av förslaget, vilket även MP och V ställde sig bakom.

Hyresrabatt för friskolor ska få fler att vilja satsa i kommunen

– Och nu håll i er, för här kommer en räcka med frågor i återremissen, och då har vi säkerligen inte täckt in alla frågetecken,

ANNONS

Därefter följde 10 frågor som partiet ansåg behöver besvaras innan man kan ta ställning till förslaget.

Kommunalrådet Janne Stefansson (KD) behöll jackan på trots att debatten gick het. Skärmdump: Upplands-Bro kommun

KD: ”Efterlängtat och väldigt avgörande”

Kommunalrådet Janne Stefansson (KD) begärde genast replik.

– Det här är ett ärende som både är efterlängtat och väldigt avgörande för hur Upplands-Bro ska bemöta de elever som vi har boende här och som i dag pendlar långväga för att kunna gå i den skola som man vill välja, sa Janne Stefansson (KD)

M: ”Ett litet steg för mänskligheten, men ett stort steg för oss i Upplands-Bro”

Därefter pågick debatten i närmare två timmar. Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) var en av dem som fick sträcka på benen under kvällen.

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) Skärmdump: Upplands-Bro kommun

– Kanske är det här ett litet steg för mänskligheten, men det är ett stort steg för oss i Upplands-Bro, att möjliggöra för friskolor att ta sig in i vår kommun, och det är fantastiskt att det finns en sån vilja att etablera verksamheter här hos oss, sa Fredrik förhoppningsfullt.

Oppositionens frågor präglade debatten

Debatten präglades av oppositionens vilja att få svar från minoritetsstyret på de frågor man ställt, och ställde, kring förslaget – men några svar fick oppositionen inte.

Då det tillslut var dags att rösta i frågan så ville 24 av fullmäktiges ledamöter gå till beslut genast medan 15 ledamöter ansåg att man skulle skicka frågan på återremiss. Men om en tredjedel av ledamöterna i fullmäktige röstar för en återremiss blir det en så kallad minoritetsåterremiss. 

Extra KS och KF om en vecka

På onsdag den 16 oktober, alltså nästa vecka, kommer kommunstyrelsen träffas klockan 17 och därefter kommunfullmäktige klockan 18.30 för att göra ett nytt försök att ta beslut i frågan om hyresrabatten.

Vill du ha mer politisk debatt? Onsdagens kommunfullmäktige finns att ta del av här.