ANNONS

Jättefällan får råttorna att minska i antal

Råttorna på Aniaraplatsen har blivit färre sedan betongfällan placerades ut.
Råttorna på Aniaraplatsen har blivit färre sedan betongfällan placerades ut.
För ett par veckor sedan rapporterade Mitt i om en råttinvasion på Aniaraplatsen. Efter att Nomor placerat ut en 130 kilo tung betongfälla på platsen har gnagarna nu börjat ge med sig.
ANNONS

Under hösten har det kryllat av råttor på Aniaraplatsen i Sollentuna. Kommunen har fått in flertalet anmälningar, men har fram till nu haft svårt att komma tillrätta med problemet.

Mitt i: reporter var på plats när Nomor placerade ut den 130 kilo tunga betonganordningen med råttgift på Aniaraplatsen för ett par veckor sedan. Och nu verkar råttorna ha fått ge med sig.

– Det har definitivt blivit bättre. Vi var där förra veckan och då såg vi inga råttor. Vår entreprenör är där ett par gånger per dag och tittar så att det inte ligger några döda råttor, säger Kamille Taner som är parkförvaltare på kommunen.

Sedan betongfällan placerades ut har Sollentuna kommun inte fått in några felanmälningar om råttor på Aniaraplatsen.

– Vi har inte fått inte några klagomål efter att fällan placerats ut. Men fällan kommer att stå kvar, det kan fortfarande finnas överlevare även om giftet ska verka väldigt snabbt, säger Kamille Taner.

Daniel Stenius, skadedjurstekniker på Nomor, delar uppfattningen om att fällan har gett resultat.

– Jag har själv sett en råtta som kommit ut från fällan, vilket är ett tydligt tecken på att den fungerar. Vi ser över den så så gott vi kan och åker ut när vi har vägarna förbi. Framåt vårkanten ska vi öppna fällan och fylla på giftet igen.

Betonganordningen kommer dock stå kvar längre än så, vad det verkar. Enligt Daniel Stenius blir det förmodligen till senhösten nästa år.

– Sedan får kommunen fatta ett nytt beslut, säger han.

ANNONS
Fakta

Lever i högst tre år

Råttan blir könsmogen vid 2-2,5 månaders ålder.

Honan är dräktig i 24-25 dagar och föder 3-6 kullar om året. Vanligen med 6-8 ungar i varje kull, men det kan förekomma kullar med 10-12 ungar.

Ett råttpar kan i teorin ge upphov till 800-1 000 nya individer under ett år.

En råtta tar sig in genom ett 20 millimeter litet hål, vilket motsvarar diametern på en enkrona.

En råtta lever 1-3 år.

Råttan blir 20-25 cm utan svans inräknad och väger 400-500 gram.

Den rör sig oftast inte längre än 20-30 meter från boet.

En individ äter normalt 10 procent av sin kroppsvikt per dag.

Källa: Nomor, Anticimex
ANNONS