Jättejakt på Bogesunds vildsvin föreslås

Vildsvinsstammen på Bogesund är för stor. Plågar jordbrukare, ryttare och vandrare; Länsstyrelsen överväger en rejäl avskjutning.
Påhälsning av vildsvin har blivit allt vanligare i Bogesund.
Vildsvinen blir allt fler och stortrivs på Bogesundslandet. Grisarna skrämmer ryttare, invaderar trädgårdar och förstör böndernas grödor.
– Skjut bort eländet, säger lantbrukaren Lena Haraldsson.

Tomas Lif har varit mjölkbonde i Bogesund i drygt 20 år. Under den tiden har vildsvinen kommit allt närmre. Nyligen bökade grisarna sönder en beteshage just intill hans boningshus.

– Gräset växer inte där de varit. Ogräset får fäste i vallarna och det kommer in jord i fodret, vilket kan orsaka feljäsning vid ensileringen, säger han.

Lena Haraldsson som driver ridskola och jordbruk vid Bogesunds gård tillsammans med maken Kjell beskriver vildsvinen som en skock jordfräsare som vänder upp och ner på hela marken.

Vildsvinen kostar jordbruket miljontals kronor årligen. Kjell Haraldsson, jordbrukare vid Bogesunds Gård.

Kjell Haraldsson vid sin förstörda mark.       Foto: Privat

Det är fruktansvärda problem. Det går inte att använda fodret, vilket känns lite jobbigt eftersom vi måste ha mat till djuren, säger hon.

Vildsvinsrabatt

Jordbrukarna kompenseras med ett reducerat arrende, en vildsvinsrabatt av markägaren Statens Fastighetsverk. Men pengar ersätter inte allt bortkastat arbete och alla markskador som tar år att reparera.

Till slut når man en gräns där man tappar lusten, säger Tomas Lif.

Vildsvinens framfart kostar det svenska jordbruket 600-700 miljoner kronor årligen, enligt ny forskning vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Det enda effektiva sättet att begränsa vildsvinsstammen är genom ökad jakt. Men det skjuts för få djur idag, menar professor Hans Andersson som står bakom forskningen.

Lena Haraldsson förespråkar en radikal lösning i Bogesund.

Skjut bort eländet. Men det får man väl inte säga? säger hon.

Obehag för ryttare

Enligt jordbruksförvaltaren Per Åkerfeldt vid Statens Fastighetsverk ställer vildsvinen till med obehag även för vandrare och ryttare i Bogesund.

vildsvinsjakt pågår.

Ifjol sköts 60 vildsvin på södra Bogesund.

Det är inte så roligt när en skock grisar kommer farande i spåren, säger han.

Just nu förs diskussioner internt i Statens Fastighetsverk för att få till en korrekt nivå på vildsvinsjakten och inte minst tillgodose arrendeböndernas rättighet att tjäna pengar på sitt jordbruk. Ett problem är dock att jaktarrendet eller jaktupplåtelsen ligger på en annan förvaltare i Statens Fastighetsverk, en person som företräder jägare vars intressen radikalt skiljer sig från jordbrukarnas.

Punktinsats föreslås

När det bara var älg och rådjur som jagades var det inget problem. Idag är det annorlunda. Men vi måste ta vårt ansvar som markägare. Det skjuts för få grisar, säger Per Åkerfeldt.

Hans förslag är en vildsvinsplan som tar avstamp i en punktinsats där alla jaktlag i Bogesund går ihop och skjuter ner stammen rejält.

– Vi skulle behöva skjuta 200 grisar på ett bräde, och därefter 60 årligen, säger Per Åkerfeldt.

Läs mer: Bogesund – den perfekta vildsvinsbiotopen


Fakta

Gott om ekollon - fler vildsvin

Dagens vildsvinsstam härstammar från djur som rymde från vilthägn på 1970-talet.

Vildsvinen får  jagas obegränsat från den 16 april till den 15 februari (årsunge får jagas året runt). Den enda restriktionen är att kultingförande sugga är fredad.

Jägareförbundets avskjutningsstatistik tyder på att vildsvinsstammen i Stockholm ökar.

7000 vildsvin sköts i länet under hösten 2015 och våren 2016, jämfört med strax över 6000 säsongen innan.

Jägarförbundets prognos för 2017 tyder på ännu ett starkt reproduktionsår eftersom det har varit gott om vildsvinens favoritföda ekollon under senhösten och vintern.

Läs mer: Bogesund – den perfekta vildsvinsbiotopen

Källa: SLU, Naturvårdsverket, Jägareförbundet i Stockholm.