Jätteskolan ska ge plats åt 2 300 elever

Anna Whitlocks gymnasium Kungsholmen
Annica Tengbom Ödén och Olle Burell förevigar ett besök på skolans tak.
Byråkraterna ut och studenterna in – Ämbetshuset på Hantverkargatan renoveras nu för att till nästa höst bli Stockholms största gymnasieskola.
– En optimal byggnad för att skapa en modern läromiljö i historiska lokaler, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

Ett fint byggdamm ligger över golvet och från olika håll i byggnaden ekar borrmaskiner. Omkring 100 personer arbetar för fullt med renoveringen av byggnaden som i augusti 2018 blir Anna Whitlocks gymnasium med plats för 2 300 elever.

– Det var ett lyckokast att den här byggnaden blev ledig och att den visade sig vara lämplig som skolbyggnad. Att satsa på den här skolan är det viktigaste beslutet vi tagit inom gymnasieområdet, säger skolborgarrådet Olle Burell (S) när Mitt i får följa med på en rundvandring i byggnaden.

I augusti nästa år ska skolan stå färdig. Foto: Pekka Pääkkö

Anna Whitlocks gymnasium Kungsholmen

Design och hållbarhet i fokus

Skolan erbjuder högskoleförberedande program inom samhäll, natur, ekonomi, teknik samt estetiska programmet. Ett särskilt fokus finns på design och life science, och skolan har redan etablerat samarbete med bland andra SciLifeLab i Solna, Yale University och Konstfack. Hållbarhetsfrågor är ett centralt tema på den nya skolan.

– Vi vill komplettera det gymnasieutbud som finns i Stockholm, säger rektorn Annica Tengbom Ödén.

Regionens ungdomar vill in mot centrum

När Anna Whitlocks gymnasium invigs nästa höst innebär det att två av stadens mest populära gymnasieskolor finns på samma gata. Kungsholmens gymnasium på Hantverkargatan 67 och Anna Whitlock på nummer 29. Inget problem, tycker Olle Burell.

– Regionens ungdomar vill in mot centrum och hitta en bra skola. Det är lönlöst att göra stora investeringar på platser dit ungdomarna inte tycker att det är praktiskt att ta sig till.

Anna Whitlocks gymnasium kommer nästan att ha full beläggning redan första året eftersom den kommer att fungera som evakueringsskola för cirka 1 150 elever som idag går på Östra Real. Östermalmsskolan ska nämligen renoveras under läsåret 18/19.

– Det är en väldig ekonomisk utmaning att starta en ny skola med bara ettor som bidrar med skolpeng. Så det här är en win win-situation, säger Olle Burell.

När skolan står färdig kommer cirka 2 300 elever att gå här. Foto: Pekka Pääkkö

Anna Whitlocks gymnasium Kungsholmen

Invigdes redan 1926

Själva byggnaden andas tradition. Entrén är pampig, materialen massiva och takhöjden generös. När Ämbetshuset, som ritades av arkitekten Axel Lindegren, invigdes 1926 fanns 360 rum som användes av bland annat Skolöverstyrelsen, Byggnadsstyrelsen och Meterologiska- hyrdrologiska centralanstalten.

– Ändå passar den här byggnaden väldigt bra för en skola, säger Veronica Abrahamsson som är arkitekt på MAF Arkitektkontor.

Hon berättar att mycket har kunnat bevaras men att en del mörka korridorer har öppnats upp. Allra högst upp i huset skapas en ateljé.

– Man måste vara lyhörd inför var byggnaden ger, säger Veronica Abrahamsson.

Rektorn Annica Tengbom Ödén blev i höst utsedd till årets skolledare i Stockholm. Foto: Pekka Pääkkö

Anna Whitlocks gymnasium Kungsholmen

Ny energi till området

Att 2 300 elever flyttar in kommer det att påverka hela kvarteret. Rektor Annica Tengbom Ödén är medveten om att det bland grannar finns en viss oro för hur det kommer att bli.

– Vi kommer informera och bjuda in de som bor i området. Men det handlar om unga människor som vill mycket och som kommer att tillföra energi till området, säger Annica Tengbom Ödén som får medhåll av Olle Burell.

– Fler studiemotiverade ungdomar och färre byråkrater. Det måste väl alla tycka är positivt.

Fakta

Fått sin namn efter

Skolan har fått sitt namn efter Anna Whitlock (1852-1930).

Hon var djupt engagerad i frågor som gällde pedagogik, kvinnors rättigheter och rösträttsfrågan.

Hon grundade 1878 en flickskola i samarbete med Ellen Key. Den fick något senare namnet Stockholms nya samskola.