ANNONS

Jättevarslet: Oklart hur Af i Roslagen drabbas

Kristina Ekberg, Arbetsförmedlingen.
Kristina Ekberg, Af region Stockholm Gotland: – Ett varsel skapar alltid oro.
4 500 anställda ska sägas upp från Arbetsförmedlingen. Hur varslet kommer slå mot Af:s cirka 85 anställda i Roslagen är ännu oklart.
– När man får en sådan siffra är det klart att det skapar oro, säger Kristina Ekberg på Arbetsförmedlingen region Stockholm Gotland.
ANNONS

Arbetsförmedlingen har beslutat att varsla 4 500 medarbetare om uppsägning – ungefär var tredje anställd. Skälet är kraftigt minskade ekonomiska anslag till myndigheten.

I Roslagen berörs runt 85 jobb på Arbetsförmedlingens kontor i Täby och Norrtälje.

– 4 500 är jättemånga. När man får en sådan siffra är det klart att det skapar oro, säger Kristina Ekberg, tf biträdande marknadschef på Arbetsförmedlingen region Stockholm Gotland.

– Men det är svårt att i dagsläget bryta ned exakt vad det betyder för Roslagen.

Har redan bantat

I Roslagen har Af redan genomgått en del förändringar de senaste åren. Som mest, för ett par år sedan, var man runt 100 anställda. Då fanns en filial i Vallentuna och en telebildtjänst i Danderyd, men de lades ned. Därefter lades kontoret i Åkersberga ned så att bara två kontor finns kvar – i Roslags Näsby och Norrtälje. Numera har Af i Roslagen cirka 85 anställda, plus runt fem specialister.

Hur påverkas verksamheten?

– Vi får vara lyhörda för våra anställdas oro och fortsätta bemöta våra kunder på ett professionellt sätt – både arbetssökande och arbetsgivare. Vi kommer fortsätta erbjuda tjänster via våra digitala kanaler.

I hela region Stockholm-Gotland har Arbetsförmedlingen 1 757 anställda. Om varslet drabbar lika över hela riket innebär det att över 500 av dessa kan få gå.

– Det är ett tungt beslut vi har tagit. Vi kommer att göra allt för att de som sägs upp får det stöd de behöver, bland annat genom Trygghetsstiftelsen, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

ANNONS

Mindre pengar från regeringen

Bakgrunden till besparingarna är Moderaterna och Kristdemokraternas budget för 2019 samt den nya överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet som vill krympa myndighetens storlek.

Arbetsförmedlingen har idag i hela landet cirka 13 500 anställda fördelade på 242 arbetsförmedlingskontor.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.