ANNONS

”Olämpligt” – stadsdirektören om chefens dubbla uppdrag

Lidingö stadshus
Lidingö stadshus.
Den chef inom Lidingö stad som anklagats för jäv lämnar sin makes styrelse. "I det här fallet tycker jag att det är olämpligt", säger stadsdirektör Anna Hadenius.
ANNONS

En chef inom Lidingö stad har anmälts till kommunens revisorer för att hon sitter som suppleant i styrelsen för sin makes konsultföretag. Ett konsultföretag som arbetar med tjänster som kommunen skulle kunna komma att upphandla. Kommunen har dock inget avtal med konsultföretaget och har heller aldrig har betalat ut någon faktura till det, enligt Lidingö stad.

Stadsdirektör Anna Hadenius meddelar på fredagen att kvinnan nu har lämnat makens styrelse.

– Hon inser nu att det väcker många frågor hos Lidingöborna så därför är det lämpligt att hon går ur. Hon har varit suppleant i ett enmansbolag och har inte deltagit i själva verksamheten.

Enligt lagen om offentlig anställning får en arbetstagare inte ha någon anställning, något uppdrag eller utöva någon verksamhet som kan rubba förtroendet för dennes eller någon annan arbetstagares opartiskhet. Anna Hadenius vill inte bedöma om chefens sidouppdrag i sin makes styrelse juridiskt ska betraktas som en ottillåten bisyssla utan vill invänta den externa utredning som Lidingö stad nu initierat.

Vet du inte vad en otillåten bisyssla är?
– Jo definitionen och regelverket kring bisyssla har jag klart för mig. Men man måste göra en bedömning av alla omständigheter i varje enskilt fall. Nu har hon valt att lämna sin suppleantpost i styrelsen. Annars hade jag begärt att hon lämnat styrelsen. I det här fallet tycker jag att det är olämpligt, men det juridiska vill jag att juristerna tittar på.

Enligt Anna Hadenius fick hon kännedom om styrelseuppdraget först för några veckor sedan, när kommunen efter frågor från Lidingöbor valde att gå igenom hur bland annat vägprojekt på Norra Kungsvägen, Källängsvägen och Kottlavägen upphandlats. Kvinnans make arbetade tidigare i ett annat konsultföretag som hade uppdrag för Lidingö stad kring den typen av projekt.

Enligt Lidingö stad har det inte framkommit några oegentligheter kring dessa upphandlingar. Anna Hadenius säger också att hon har fortsatt förtroende för kvinnan och hennes roll som chef på kommunen. Nu ska stadens revisorer gå igenom ärendena igen. Staden har även tillsatt en extern utredning. Det är oklart när dessa båda utredningar är klara.

Skulle du säga att ansvaret ligger hos henne eller hos dig som arbetsgivare att hon inte har informerat dig om styrelseuppdraget tidigare?
– Det vill inte jag gå in på. Bisysslan är en av de delar som den externa utredningen ska granska. Andra delar som vi vill ha granskat är ramavtalsupphandling och avrop på ramavtalet. Jag vill inte föregå den expertbedömningen.

Anna Hadenius säger också att hon har fortsatt förtroende för kvinnan som chef på kommunen, eftersom hon inte kan se att några oegentligheter har framkommit.

ANNONS

LÄS MER: ”Handlar om allmänhetens förtroende”

LÄS MER: Lidingö granskar jävsanklagad chef

LÄS MER: Kommunal chef i makens styrelse

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.