Jävig chef köpte tjänster av makens företag

Efter skarp kritik mot förvaltningschefen sägs hon upp.
Efter skarp kritik mot förvaltningschefen sägs hon upp.
Två utredningar har slagit fast att chefen för teknik- och fastighetsförvaltningen i Lidingö stad, Pernilla Dufström, varit jävig sedan hon varit inblandad i stadens affärer med makens bolag.
Stadsdirektör Anna Hadenius har hela tiden sagt att hon haft förtroende för Dufström – men nu sägs chefen upp.

Lidingö stad har meddelat på sin hemsida att chefen för teknik- och fastighetsförvaltningen, Pernilla Dufström, får sluta.

I november kom det fram att Pernilla Dufström varit jävig sedan Lidingö stad upphandlat tjänster från ett företag där hennes man var konsult. Hon har också haft en otillåten bisyssla då hon suttit som styrelsesuppleant i makens bolag. Staden gav en advokatbyrå uppdraget att utreda och i januari visade utredningen att Pernilla Dufström varit jävig.

Skärpt kritik i maj

I början av maj kom en granskning från stadens revisorer som riktade ytterligare kritik mot Pernilla Dufström, men även mot kommunen som inte haft tillräckliga rutiner för att motverka jäv.

– I den rapport som revisorerna har låtit ta fram framkommer inga nya uppgifter som påverkar mitt förtroende för den aktuella chefen, sa Anna Hadenius till Mitt i Lidingö i början av maj.

För en dryg vecka sedan meddelade Petter Hedberg (C) att han lämnar sitt uppdrag i tekniska nämnden i protest mot stadsledningens agerande.

Sparkas efter ”uppskruvat tonläge”

Men nu väljer Anna Hadenius alltså att avsluta anställningen med Pernilla Dufström.

Anledningen är inte ett skadat förtroende, utan på grund av ”fortsatt skarp kritik från bland annat stadens revisorer och ett allt mer uppskruvat tonläge i debatten”, enligt ett meddelande på Lidingö stads webb. Stadsdirektör Anna Hadenius känner sig nu ”tvingad” att säga upp Pernilla Dufström.

– Det här har varit mitt svåraste beslut som stadsdirektör men läget är ohållbart. Den bild som målas upp riskerar att skada Lidingöbornas förtroende för staden. För att skapa arbetsro i organisationen och för att kunna fokusera fullt ut på kärnverksamheten, ser jag ingen annan lösning än att avsluta chefens anställning. Det finns tyvärr inte längre förutsättningar för chefen att utföra sitt uppdrag, säger Anna Hadenius.

”Har uttryckt mitt stöd”

Däremot är hennes förtroende för Pernilla Dufström inte skadat.

– Efter långa samtal med chefen är jag personligen övertygad om att något uppsåtligt agerande inte förekommit. Jag har därför uttryckt mitt stöd och förtroende för en effektiv och uppskattad chef med ett av stadens tuffaste uppdrag, säger Anna Hadenius på stadens webb.

Mitt i söker Anna Hadenius.