ANNONS

Jay-Jay hoppas slå på hemmaplan efter 17 år

Han är superstjärnan som är känd i hela världen – förutom i hemlandet Sverige. På lördag hoppas han ändra på det.

– Men kommer jag sist så gör det ingenting.
ANNONS

På lördag tävlar världskände Sundbybergsbon Jay-Jay Johanson i den första deltävlingen av Melodifestivalen i Karlskrona. Hans bidrag ”Paris” handlar om en vemodig ensam man på promenad i den franska huvudstaden.

– Det är dramatiska vackra dynamiska stråkar och slammiga beats, precis så som jag alltid jobbat, säger han.

Jay-Jay Johanson har bott utomlands en stor del av sitt liv, i bland annat London och Paris.

Till Sundbyberg kom han av en slump för drygt tio år sedan.

– Jag flyttade från Paris 2001 och fick nys om en lägenhet. Då hade jag aldrig varit i Sundbyberg. Men det påminde mig om en liten småstad, precis som Lysekil och Trollhättan där jag kommer ifrån.

Hur skulle en låt om Sundbyberg låta?

– Det är ett vackert namn, så låten skulle få vara på svenska. I Sverige är vi så icke-italienska, det finns inga blodsband kvar, det är mycket ensamhet. Där kan man hämta mycket. En låt skulle handla om det, en latent ensamhet, lite melankoli.

Vad har du för förväntningar inför lördag?

– Jag tror inte att jag vinner. Men efter 17 år kanske jag slår igenom i Sverige, det kan ju bara bli mer liksom. Men kommer jag sist så gör det ingenting.

ANNONS
Fakta

Jäje blev Jay-Jay

Namn: Folke Andreas Jäje Johanson.

Ålder: 44 år.

Bor: Lilla Alby.

Familj: Fru och 6-årig son. ”Han är det enda som får mig att koppla bort jobbet.”

Aktuell: Tävlar i Melodifestivalen på lördag, släpper samlingsplatta i februari och nytt album i maj. Ska sen ut på världsturné.

Om namnet: I början av 1990-talet jobbade Jäje på ID Magazine i London. Kollegerna hade svårt att uttala namnet och kallade honom Jay-Jay, som han gjorde till sitt artistnamn. ”Det var i den vevan som Björk blev stor, så jag tänkte först att jag skulle kalla mig Jäje, att ä:et skulle vara lite exotiskt. Men det blev Jay-Jay. Det är skönt att ha ett namn hemma och ett på scen”.