Ella Fitzgerald, Ray Charles, Dizzy Gillespie, Monica Zetterlund… listan över stjärnor som har tjusat publiken på Stockholms jazz- och bluesfestival är lång. 44 år efter starten och 14 efter flytten från Skeppsholmen är jazzen ”hemma” igen. Av en slump.

I vintras råkade Jocke Stenhammar, som i dag jobbar med arrangemang som Vi som älskar 90-talet och förra helgens Nytorgsfesten, passera Park Lane i Göteborg. Där bjöds på måndagsjazz med Peter Asplund och Göteborg Jazz Orchestra.

– Jag lyssnar sällan på livejazz numera och blev helt tagen av musiken och hur publiken responderade. Jag kom på att jag hade saknat musik med fullt blås och saknat mellansnacket, säger han.

Upplevelsen blev en tidsresa för Jocke. Tillbaka till ungdomen. Tillbaka till Skeppsholmen. Tillbaka till jazz- och bluesfestivalen, som pappa Bosse Stenhammar grundade 1980 och drev i 20 år. Jocke växte mer eller mindre upp på ön och jobbade bland annat med att sälja program.

Nostalgi som ledord

2001 till 2010 arrangerades festivalen i annan regi, för att sedan flytta till Skansen och numera husera inomhus i lokaler över hela stan.

– Jag ringde pappa på åldersdomshemmet och kollade vad han tyckte – och han sa: ”kör!”.

Och kört har han gjort. Med nostalgin som ledord.

– Festivalen är en hyllning till min pappa och hans livsverk och jag har bokat artister som han gillade att boka. Nästa år kanske det blir ett lite mer spännande program, säger han.

– Jag har aldrig fått så mycket positiv respons. Och alla har en anekdot att berätta.

Upp på scenen kliver inte bara legendarer som Scott Hamilton, Tommy Körberg och Roffe Wikström. Jocke Stenhammar ser även otroligt mycket fram emot en artist som Tilde Schweizige.

– Det är en ung tjej som spelar trombon på Benjamin Ingrossos turné. Hon bestämde sig för att hon skulle ha ett storband. Jag har aldrig hört henne men det ska tydligen vara ett jäkla drag.

Förutom att ”ta hem” jazzen hoppas Jocke Stenhammar kunna bidra till att ge ön som plats ett lyft.

– Jag vill lysa upp den mer, sätta fart på Skeppsholmen. Där finns så otroligt mycket fina vyer där och den borde vara lika självklar att besöka som Gamla stan.