Jeanette har 40 minuter till posten

Jeanette Bergsköld, boende i Blackeberg, har 40 minuters promenad för att hämta paket sedan hon omdirigerades till ombudet i Nockebyhov.
Jeanette Bergsköld, boende i Blackeberg, har 40 minuters promenad för att hämta paket sedan hon omdirigerades till ombudet i Nockebyhov.
Enligt Postnord kan ombudet vid Hemköp i Blackeberg inte ta emot mer post, men enligt personalen på plats är kapaciteten långt i från full.
Enligt Postnord kan ombudet vid Hemköp i Blackeberg inte ta emot mer post, men enligt personalen på plats är kapaciteten långt i från full.
Enligt Postnord blev trycket på ombudet vid Hemköp i Blackeberg för stort. Enligt ombudet själva skulle de kunna ta emot mer post än de gör i dag.
Missförståndet gör att boende i området tvingas ta långa omvägar för att hämta sina paket.
– Jag måste i princip ta en taxi för att hämta ut ett paket på ett smidigt sätt, säger Blackebergsbon Jeanette Bergsköld.

Blackeberg växer. Byggboomen i Stockholm märks tydligt här, och flera hundra lägenheter har tillkommit de senaste åren.
Befolkningsökningen har gjort att trycket på områdets postombud blivit för stort. Därför hänvisas boende i flera delar av Blackeberg sedan en tid till Garpes Livs i Nockebyhov för att hämta paket, i stället för – som tidigare – till Hemköp på Blackebergsplan.

”Det enda smidiga alternativet just nu skulle vara att åka taxi”

Obegripligt, tycker Blackebergsbon Jeanette Bergsköld, som var tvungen att ge sig ut på en lång resa för att hämta ut några reservdelar till en säng hon beställt till sina barn.

– Jag var tvungen att åka buss till Islandstorget, ta tunnelbanan till Brommaplan och sen buss igen mot Nockeby för att komma dit. Och bussen stannade långt från postombudet. En ganska onödig resa för några skruvar, säger hon.

Någon bil har hon inte, och om hon väljer att promenera från hemmet i Blackeberg i stället för att åka kollektivt tar det över fyrtio minuter, enkel väg, att ta sig till postombudet.

– Det enda smidiga alternativet just nu skulle vara att åka taxi, men då faller ju hela konceptet med att spara pengar och tid på att beställa saker via postorder, säger Jeanette.

Fakta

Här finns postombuden i Bromma

  • City Gross Bromma, Bryggerivägen 10
  • Hemköp Blackeberg, Wergelandsgatan 3
  • Engströms Livs, Nockeby Torg 1
  • ICA Nära Smelivs, Sunnerdahlsplan 1
  • Alviks Kontorsmaterial, Gustavslundsvägen 159
  • ICA Supermarket Brommaplan, Tunnlandet 1-3
  • Filmkedjan Abrahamsberg, Abrahamsbergsvägen 15
  • Garpes Livs, Tyska bottensväg 3
  • Direkten Annedal, Pippi Långstrumps Gata 17
Källa: Postnord

När Mitt i kontaktar Postnord säger de att befolkningsökningen medfört vissa problem.

– Vi försöker vara där kunder rör sig naturligt, men ibland vi kan inte tillmötesgå kundernas behov. Det byggs mycket i Stockholm och vi anpassar oss så gott vi kan, säger Teija Nilsson, teamchef för Postnord i Stockholm.

Är det rimligt med 40 minuters promenad till det lokala postombudet?

– Vi har vissa riktlinjer där ett av målen är att det ska finnas en viss närhet. Men med tanke på att paketen växer och blir fler samtidigt som Stockholm förändras så har vi svårt att alltid uppfylla alla kriterier, säger Teija Nilsson.

”Vi har lagt miljoner på att utöka kapaciteten”

På hyllorna bakom postdisken på Hemköp finns det gott om plats. Ingenting tyder på att de skulle vara överbelastade när det gäller pakethantering. Butikschefen, som driver postdelen i butiken på uppdrag åt Postnord, förvånas över hela situationen.

– Vi har lagt miljoner på att utöka kapaciteten eftersom Blackeberg växer, så utrymmet finns, tycker vi. Men det tycker inte Postnord, säger Kenneth Eklund, butikschef på Hemköp i Blackeberg, och tillägger:

– De är vi som får ta emot klagomålen från kunderna. Många äldre som är vana vid att hämta ut paketen här måste i princip ta färdtjänst för att hämta ut sina paket nu. Men det är Postnord som bestämmer hur fördelningen ska vara. Vi kan inte påverka överhuvudtaget, säger han.

”Blackeberg är ett exempel på ett ställe där vi ligger steget före”

Postombudet i Nockebyhov tillkom efter många år av frekventa klagomål till Postnord från Brommaborna, som tyckte att det saknades ombud i stadsdelen. 2013 lovade dåvarande teamchef att ”ta ett helhetsgrepp på de värsta problemområdena i Stockholm”, där Bromma ingick. Men när antalet ombud nu utökats verkar det alltså som problem uppstår åt andra hållet.
Enligt Postnord har man dock koll på läget sett ur ett längre perspektiv.

– Näthandeln ökar och andelen försändelser växer med ungefär 15 procent per år. Därför försöker vi ligga steget för så att allt inte ramlar in samtidigt. Blackeberg är ett exempel på ett ställe där vi ligger steget före, säger Teija Nilsson på Postnord.