Jenny hade bästa Suneidén

Nästa Sune-bok kommer att heta Sune i Ullared. Idén kommer från Jenny Bågenstål som går i nian på Profilskolan i Vällingby.

I fredags överraskade författaren Anders Jacobsson med ett skolbesök, för att berätta att hon vunnit skrivtävlingen.

Författarduon Sören Olsson och Anders Jacobsson, som skrivit böckerna om Sune, Bert och Håkan Bråkan, ville ha hjälp med handlingen till nästa Sunebok.

De utlyste en tävling bland sina unga läsare via sitt förlag och Barnens bibliotek.

14-åriga Jenny Bågenstål från Kälvesta var en av 1 500 som skickade in ett bidrag till skrivtävlingen.

Att det var hon som vann hade hon ingen aning om när biträdande rektorn Jörgen Jensen på hennes skola, Profilskolan i Vällingby, kallade in alla elever till aulan i fredags för att berätta något roligt.

När hon kom in i aulan och såg ballongerna och serpentinerna som ramade in en overheadbild på ett bokomslag med titeln Sune i Ullared förstod hon vad som väntade.

– Jag blev jättechockad. Jag är fortfarande jätteskakig, säger Jenny Bågenstål efter att hon fått en blombukett och ett diplom från författaren Anders Jacobsson och Katarina Oldenburg från bokförlaget Egmont, som rest till Stockholm för att överraska henne.

Bland alla förslag som kom in till tävlingen fastnade författarna Sören Olsson och Anders Jacobsson mest för Jennys idé om Sune i Ullared.

– Det var helt klockrent för Sune och hans familj. De är väldigt vanliga, och att åka till Ullared är något väldigt svenskt och vanligt, samtidigt som vad som helst kan hända där, säger Anders Jacobsson.

Jenny Bågenstål har själv varit i Ullared två gånger, och tycker det är fullt av konstiga människor som man kan iaktta när de shoppar loss.

Hon har inte läst alla Suneböckerna, men har sett filmerna och julkalendern.

– Sunes familj är ju väldigt speciell, så de passar in där, säger hon.

Jenny Bågenstål har bild och hantverk som inriktning på skolan, och tycker mest om att sy. Men efter vinsten har hon fått lite blodad tand för att skriva.

– Fortsätter du så här så skriver du snart egna böcker. Du har ett öga för att betrakta, säger Anders Jacobsson.

Nu ska Anders Jacobsson och Sören Olsson sätta sig ner och skriva boken, som kommer ut lagom till bokmässan i höst.

– Jenny kommer att få ett särskilt tack i boken så klart, säger författaren.

Jenny Bågenstål – en glad vinnare i skrivtävlingen om Suneboken tillsammans med författaren Anders Jacobsson, som kom och överraskade på Jennys skola i fredags.