Jenny Lind firas i Nyckelviken

Här i Lilla sjövillan tillbringade Jenny Lind en sommar med sin familj på 1860-talet.
Här i Lilla sjövillan tillbringade Jenny Lind en sommar med sin familj på 1860-talet.
För 150 år sedan bodde en av Sveriges största stjärnor och idoler genom tiderna i Nyckelviken. Nu uppmärksammas Jenny Lind med en minneskonsert.

Ingen i dag levande person har hört henne sjunga. Men hon finns ändå med i vår tid. Inte minst på 50–kronorssedlarna. Och ute i Nyckelviken lever fortfarande minnet av Jenny Lind. Där tillbringade hon flera somrar med sin familj på 1860-talet. Och i år firas 150-årsjubileumet av hennes tid i Nyckelviken.

– Det sägs att hon stod uppe i ett träd på kvällarna och sjöng ut över vattnet. Folk kom dit i sina båtar för att lyssna på henne, säger sångerskan Camilla Ringquist, som är avlägset släkt med Jenny Lind på mödernet.

Tillsammans med S:t Eriks orkesterförening, ledd av Jan Ringquist, deltar hon i en minneskonsert i Nyckelviken nu på söndag.

Jenny Lind är framför allt känd för sin klassiska repertoar, och delar av den spelas på minneskonserten.

– Men hon sjöng också en del folklåtar som Värmlandsvisan, och vi kommer att framföra några av dem, säger Camilla Ringquist.

Jenny Lind växte upp på Mäster Samuels gränd och lär ha upptäckts av en piga när hon var nio år.

– Hon satt och sjöng för sin katt i ett fönster. När pigan hörde hur bra det lät tipsade hon Kungliga teatern om Jenny Lind. Hon provsjöng som nioåring och blev antagen som elev, berättar Camilla Ringquist.

Som 19-åring utsågs hon till hovsångerska, och blev sedan en internationell kändis efter framgångsrika turnéer i USA, England och Tyskland.

– Hon var en idol för många och drog in enorma gager. Männen rökte Jenny Lind cigarrer, och kvinnorna anlade Jenny Lind skruvlockar.

Fakta

Föddes 1820

Namn: Jenny Lind, även kallad ”The Swedish nightingale”.

Född: 1820 på Mäster Samuels gränd.

Yrke: Operasångerska: sopran.

Kända fans: Drottning Victoria av England, sagoförfattaren HC Andersen, kompositörerna Felix Medelssohn, Frédéric Chopin och Franz Liszt.

Aktuell: Under några somrar 1860-talet bodde Jenny Lind hennes make Otto Goldschmidt och de två barnen i Nyckelviken. Denna tid uppmärksammas med en minneskonsert nu på söndag den 3 juni.