Jerker gör drama om Vasastans undre värld

"Jag har alltid haft en fascination för dolda utrymmen", säger Jerker Virdborg.
"Jag har alltid haft en fascination för dolda utrymmen", säger Jerker Virdborg.
Vad gömmer sig egentligen i tunnlarna under Stockholm – och vad är det som lockar med de dolda rummen?
Författaren Jerker Virdborg återvänder till underjorden i P3:s nya dramaserie Tunnlarna.

Rikshemligheter, dolda nätverk och fascination på gränsen till besatthet. I den nya dramaserien Tunnlarna, som sänds på P3, skildras en surrealistisk upptäcktsfärd i Stockholms undre värld.

Blir besatt

Berättelsen utspelar sig i två parallella verkligheter – över ytan och under – och börjar i bergrummen under Johannes kyrka i Vasastan.

– Det är ett område som fascinerar mig mycket. Brunkebergsåsen knyter samman hela stan och fungerar på många sätt som Stockholms ryggrad, säger Jerker Virdborg, författare och skapare av serien som sänds i åtta delar.

Huvudpersonen i Jerker Virdborgs dramaserie är en frånskild bibliotekarie som lever ett till synes normalt liv. Men i det dolda när han ett nästan osunt intresse för stans tunnlar. När han läser om en olycka under Johanneskyrkan i Mitt i Vasastan blir han besatt av att ta reda på vad som hänt. Resultatet blir en livsfarlig resa ner i Stockholms undre värld.

– Han får en känsla för att det finns något särskilt med just den här tunneln. Till slut blir han nästan professionell i sitt sökande, säger Jerker Virdborg.

”Mytologiskt landskap”

Det går att dra vissa paralleller mellan huvudpersonen och Jerker Virdborg själv. Han betraktar sig inte som en urban explorer, som man brukar kalla utforskare av dolda rum och platser. Men han vet ändå mer om tunnlarna under Stockholm än de allra flesta.

Under arbetet med romanen Försvinnarna (2005) gjorde han research i många av Stockholms ljusskygga UE-nätverk.

– Jag har alltid haft en fascination för dolda utrymmen. Portar i berg, hemliga dörrar och sambandscentraler. Det är ett mytologiskt landskap som öppnar en hemlig dörr till sagan och det surrealistiska. Som barn var det min port in i de världarna.

Så varför blir vi så inspirerade av de dolda rummen under jord? För Jerker Virdborg handlar det just om att hitta öppningar till andra verkligheter.

– Vi tror vi står på en stabil grund men den grunden är ihålig och kan vara oändlig. Det fascinerar mig. Den insikten kan också innebära en frihet för många, särskilt om man inte gillar världen ovanför ytan.

Fakta

Fem bergrum som du inte visste fanns

Klara skyddsrum byggdes under Kalla kriget för att kunna skydda delar av regeringen och befolkningen i city vid ett eventuellt militärt angrepp mot Stockholm. Anläggningen är fortfarande skyddsrumsklassad men används nu som garage. Ligger under Klara kyrka.

Skyddsrummet Hötorget stod klart 1940. I krigsfall kan cirka 4 000 personer få plats här. Har en yta på sammanlagt 3 035 kvadratmeter.

Skyddsrummet Johannes är Stockholms näst största skyddsrum för civilbefolkning. Det ligger under Sankt Johannes kyrka. Yta: 7 400 kvadratmeter.

Fakta

Bor på Gärdet

Namn: Jerker Virdborg

Ålder: 46 år.

Bor: På Gärdet.

Om Jerkers böcker: Jerker Virdborgs berättelser har ofta en apokalyptisk ton. I romanen Sommaren, syster från 2017 berättar han historien om två syskon som vandrar genom ett krigsdrabbat Sverige. I novellsamlingen Skyddsrummet Luxgatan (2015) slås Stockholm ut av ett pågående inbördeskrig och invånarna tvingas tillbringa dagarna i ett avancerat skyddsrumskomplex under jord.

Aktuell: Med P3 Series nya podd Tunnlarna.