König Jerlmyr (M) besviken – får kritik av oppositionen

Anna König Jerlmyr
Anna König Jerlmyr (M) är besviken efter att vinter-os gått till Milano.
Efter beskedet om att Milano får OS var finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) inte nöjd. Men enligt oppositionen och IOK:s ordförande kan den grönblå majoriteten själva ha stjälpt OS-drömmen.

Efter beskedet att Milano Cortina får arrangera vinter-OS 2026 i stället för Stockholm så gick luften ur den svenska delegationen.

”Gick inte vägen”

– Det finns en stor besvikelse i svenska laget. Vi hade en väldigt stark ansökan som bygger på det IOK efterfrågade: hållbarhet och socialt inkluderande, säger Anna König Jerlmyr (M) till Mitt i.

Under dagen gav hon sig på att sjunga ABBA:s Dancing Queen från podiet inför internationella olympiska kommitténs delegater.

– Många är besvikna över att det inte gick hela vägen men vi får gratulera Milano, säger hon.

Inte redo för nytänkande

Hon menar att Sveriges bud stod för OS på ett nytt sätt medan Milano Cortina stod för ett mer traditionellt OS.

– Vi hade hoppats att många känt att nu är det ändå dags för ett land som Sverige att hålla ett riktigt hållbart och inkluderande OS. Men alla som röstar var inte mottagliga för det.

”Vi får ta nya tag”

Om det kan vara aktuellt att i framtiden göra ett nytt försök att få arrangera ett OS tycker hon är för tidigt att spekulera i.

– Nu får vi smälta det här resultatet och fundera. Det är klart att vi för framtiden har visat att Sverige är en vintersportsnation och att Stockholm har möjlighet att erbjuda vintersport. Om SOK fortsätter att driva frågan får vi se i framtiden, säger Anna König Jerlmyr.

Men hon välkomnar stora internationella evenemang i Stockholm.

Oppositionskritik från Wanngård

Oppostionsrådet Karin Wanngård är på plats och väldigt besviken efter att omröstningen avgjorts.

– Det är klart att det är tråkigt, samtidigt vill jag passa på att gratulera Milano. De har en duktig och dedikerad borgmästare, säger Karin Wanngård.

”Känns hopplöst”

Hennes analys är att Stockholm har inte tydligt visat intresse för OS.

– Det är tråkigt att  Stockholm fullt ut inte har kunnat skriva på det avtal som IOK begärde. När vi har kämpat och gått så här långt så känns det hopplöst.

Är det en kritik mot hur den blågröna majoriteten har hanterat frågan om Vinter-OS?

– Det är klart att när man har stått på en presskonferens och sagt att man aldrig tänker arrangera ett OS så spelar det roll. Man måste vilja ha stora sportevenemang i Stockholm. Det handlar om miljardbelopp för svensk ekonomi, säger Karin Wanngård (S).

Men Anna König Jerlmyr (M) tillbakavisar kritiken.

– Det kom inga som helst frågor om det idag, det har snarare handlat om garantier för finansiering från regeringen. Vi har visat att vi står bakom förslaget med att använda befintliga arenor och inte riskera skattebetalarnas pengar.

Avgörande att man inte skrev på

Men IOK:s ordförande Thomas Bach är av en annan åsikt. Att Stockholms stad inte var beredd att signera värdstadskontraktet hade en avgörande roll, rapporterar SvD.

– Jag tror att det spelade roll att Stockholm inte var berett att signera värdstadskontraktet, sa Bach till Dagens nyheter.

Två andra möjliga förklaringar han lyfte var det svaga folkliga stödet och att det svenska förslaget innebar fler nybyggda arenor.