Hajar du Jerry Williams tugg, kisen?

Jerry Williams, kung av rock – och slang.
Jerry Williams, kung av rock – och slang.
Sorgen efter Jerry Williams bortgång är stor.
Förutom att han var Sveriges kanske största rockikon var han även en ordens mästare och ett ansikte utåt för Stockholmsslangen.

Tidigare i veckan möttes vi av nyheten att Jerry Williams har avlidit, 75 år gammal.

Sorgen efter den folkkäre artistens bortgång är stor och många av hans kollegor har delat med sig av minnen från tiden tillsammans.

”Förutom det faktum att han var en stor artist så var hans slang och humor något jag älskade hos honom”, säger Jill Johnson i Dagens Nyheter, och många som har hört honom i intervjusammanhang skulle antagligen hålla med.

Utdöende lingo

Jerry Williams var inte bara rocklegend – han var även en av ”Ekenslangens” (Eken = smeknamn för Stockholm) sista fanbärare. Ett lingo som är allt mer utdöende.

Enligt Jerrys ordbok betydde exempelvis ”mula” inte avkomman från en häst och en åsna – det betydde ”dö”.

Antagligen var han inte heller den som tog fram plånboken och betalade en taxi – han halade istället fram pluskan och pröjsade bullen. Eller så tog han bara sin jonne.

Hajar du tugget? Inte? Lugnt, vi ska försöka reda ut det här.

Arbetarklassens språk

Mikael Parkvall är lärare och forskare vid institutionen för lingvistik på Stockholms universitet.

Enligt honom är det svårt att avgränsa slang till så pass lokala områden som stadsdelar och kommuner. Jerry Williams sätt att prata på präglades med största sannolikhet av att ha vuxit upp i en arbetarfamilj – inte faktumet att han kom från Solna.

Han använde sig snarare av det som många idag felaktigt kallar ”söderslang” – en arbetarklasslang som var utbredd i hela Stockholm. Anledningen till att den förknippas med Södermalm är helt enkelt för att det fanns många arbetare där.

Detta sätt att prata på tog troligtvis form under andra halvan av 1800-talet i samband med industrialiseringen. Med den nya arbetarklassen kom också en ny vokabulär.

Den sista generationen

Frågar du Mikael Parkvall så är den dystra sanningen att Jerry Williams antagligen tillhörde den sista generationen som tog denna typ av slang till sin yttersta spets, med ord och uttryck som ”tjuringen” (kniv), ”panga doran” (krascha fönsterrutan) och ”blada” (att gå).

Jag har svårt att komma på någon yngre som låter som han gjorde

Mikael Parkvall

– Jag har svårt att komma på någon yngre som låter som han gjorde. Jag kände honom inte personligen, men jag tror också att det ibland var en del av hans image, säger han.

Samtidigt är det alltid vissa ord som etablerar sig till den grad att de på riktigt blir en del av det svenska språket. Ett exempel på detta är ordet ”tjej” – ett ord som ingen skulle ifrågasätta i dagsläget men som började användas först under tidigt 1900-tal.

Språket är i ständig förändring, men en sak som är säker är att Jerry Williams sätt att prata – iallafall i viss mån – har gjort avtryck.

– Det finns ju enstaka fall av ”förortsslang” som också innehåller element av den klassiska Ekenslangen. Det har hänt att jag har hajat till och tänkt ‘det där är ju tidig 1900-talsslang’, säger Mikael Parkvall.

Fakta

Snabbkurs i "Ekenslang"

Mula = Dö

Talga/Jonne = Cykel

Krossen = Sängen

Varingen = Fönsterruta

Tjuringen =Kniv

Havremoppe = Häst

Pluska = Plånbok

Blada = Att gå

Tjacka = Köpa

Kvarta = Sova

Lakan = Tusenlapp

Tjall på linjen = Problem

Torken = Rehabilitering

Joxa med trasan = Spela fotboll

Dega = Betala

Barr = Hår/frisyr

Kis = Kille

Bulle = Taxi