Jessica, 24, bor på pappas soffa

24-åriga Jeanette Samuelsson jagar lägenhet men sex år kön räcker inte, så just nu bor hemma hos sin pappa.
24-åriga Jeanette Samuelsson jagar lägenhet men sex år kön räcker inte, så just nu bor hemma hos sin pappa.
Hyrorna på andrahandslägenheter har ökat rejält i Farsta. Enligt statistik från Blocket har snitt­hyran för en trea ökat 37 procent på fem år.

Jeanette Samuelsson är en av alla bostads­sökande. Just nu tvingas hon bo på pappas soffa.

Att bo i andra hand i Farsta blir allt dyrare. På fem år har snitt­hyran på en lägenhet ökat med 25 procent.

Ett färskt exempel från Blocket är en tvåa på 68 kvadrat i Hökar­ängen för 9 000 kronor i månaden, exklusive el och internet. Ett rum som inneboende för 5 500 kronor i Farsta centrum är ett annat.

24-åriga Jeanette Samuelsson har varit på jakt efter en egen ­lägenhet i fem år. Ett tag bodde hon hos sin dåvarande pojkvän i en lägenhet som de fick hyra ­genom kontakter. Men nu har hon återigen fått flytta hem.

– Nu bor jag på soffan hos min pappa. Men man vill ju inte bo hemma hos sina föräldrar hela ­livet, säger hon.

Jeanette Samuelsson letar efter en lägenhet på olika bostadssajter. Helst vill hon ha ett förstahandskontrakt i söderort, gärna Farsta, men med sex år i bostadskön är det svårt. Därför söker hon mycket i andra hand, bland annat på Blocket.

– Jag har hört mycket om Blocket, kompisar som blivit lurade och så. Det känns rätt meningslöst. Hyrorna är så höga. Det känns verkligen som att man måste ha kontakter.

– Jag har blivit kallad på några visningar, men då ligger hyran på sex till sjutusen kronor i månaden. Det blir inte mycket kvar att leva för. Det är skitsvårt, och så jäkla dyrt.

Orsaken till de kraftigt stigande hyrorna kan spåras till att reglerna förändrades den 1 februari 2013. Då infördes fri prissättning på bostadsrätter.Tanken var att fler skulle hyra ut sina lägenheter.

– Den lagen är jättedålig. Samtidigt hade jag kanske gjort samma sak och tagit ut hög hyra om jag hade haft möjligheten, men det blir väldigt surt för oss som inte har någon lägenhet, säger Jeanette Samuelsson.

Antalet andrahandsannonser Blocket har på fem år ökat med 25 procent i Farsta-, Älvsjö och Vantörområdet.

– En ganska stor del av ökningen beror förmodligen på att det i dag är färre som hyr ut sina ­lägenheter svart, säger Linneá Agueo, pressansvarig vid Blocket.

Hon tror också att den fria prissättning får fler att annonsera ut sin lägenhet.

– Tidigare kanske de här personerna snarare hittade en hyresgäst genom vänner eller bekanta.

En ganska stor del av ökningen beror förmodligen på att det i dag är färre som hyr ut sina ­lägenheter svart.Linneá Agueo, Blocket

Fakta

Snitthyra på Blocket 2014