Jihde vill bli en mästare igen

Årets omgång av ”Mästarnas mästare” har beskrivits som något alldeles extra med världsstjärnor som Peter ”Foppa” Forsberg. Mitt i:s reporter Anna Wilson utmanade Vallentunabon Niklas Jihde som också ska vara med.
Årets omgång av ”Mästarnas mästare” har beskrivits som något alldeles extra med världsstjärnor som Peter ”Foppa” Forsberg. Mitt i:s reporter Anna Wilson utmanade Vallentunabon Niklas Jihde som också ska vara med.
Niklas Jihde fick se sig besegrad i jägarvila.
Niklas Jihde fick se sig besegrad i jägarvila.
Niklas Jihde är en av kämparna i Mästarnas mästare. Mitt i utmanar honom i racketsporten padel och pratar om föreningslivet (se filmen nedan).

– Sverige kommer att vara en stormakt inom idrott om 20–30 år, säger han.

Jag får erkänna mig besegrad. Motvilligt förstås, men jag får tänka på att det är en av kämparna i Mästarnas mästare som slagit mig i padel och kast med boll i hink.

Niklas Jihde, före detta innebandyproffs, medieprofil och Vallentunabo har tackat ja till att bli en av kämparna om den eftertraktade titeln Mästarnas mästare i SVT:s tävlingsprogram med samma namn där svenska toppidrottsmän gör upp.

– Jag älskar att vinna, säger han.

Just därför kan jag inte låta bli att utmana honom. Vi träffas för att spela padel – en racketsport som är som en korsning mellan squash och tennis – i Frihamnen.

När vi kommer dit har han redan spelat i två timmar. Spelkompisarna: brorsan Peter Jihde, programledare och fotbollslegenden Tomas Brolin.

Brukar du umgås med gräddan i svenskt idrottsliv?

– Nej, inte alls. Jag har aldrig varit på en kändisfest i hela mitt liv.

Han gillar bäst att umgås med familjen hemma i Vallentuna, idrotta och delta i det lokala föreningslivet.

– Den idealitet som finns är fantastisk. Med den grund som läggs i föreningslivet nu kommer Sverige vara en stormakt inom idrott om 20–30 år, säger han.

Men först ska vi alltså tävla. Jag ska klara av att slå minst tre bollar till en bestämd plats på andra sidan nätet. Det går inte.

Men Niklas visar prov på en pedagogisk sida. Han har varit tennistränare åt hemmafruar i Schweiz berättar han medan han tålmodigt släpper boll efter boll till mig och förklarar hur jag ska hålla racketen. När vi är klara känner jag mig mer utvecklad än besegrad.

Sedan vänder min lycka. Vi ska sitta mot en vägg, i jägarvila, och här lyckas jag faktiskt hålla ut längre och blir orimligt glad över segern. Utmaningen att kasta boll i hink vinner Niklas.

”Mästarnas mästare” är redan inspelat. Hur det gick får han inte berätta. Men hur det var att tävla mot hockeyikonen ”Foppa” kan han inte låta bli att prata om.

– Jag hade en oerhörd respekt för honom innan och en ännu större nu, säger han.

Han berättar om ”Foppas” totala tävlingsfokus och hur det var att titta in i hans svarta ögon när det var skarpt läge.

– Det var så roligt att vara med. Men det var ingen glamour. Man ser det inte i tv-soffan. Men det händer saker hela tiden. Man är litet skraj. Plötsligt ska man tävla om 15 minuter och man vet inte i vad. Alla andra är i exakt samma sits. Det gäller bara att vara smartast och bäst!

Fakta

Årets deltagare i "Mästarnas mästare"

Grupp 1

Caroline Ek – kickboxning.

Hanna Marklund – fotboll.

Jörgen ”Jögge” Persson – bordtennis.

Karolina . Højagaard – orientering.

Niklas Jidhe – innebandy.

Peter ”Foppa” Forsberg – ishockey.

Grupp 2

Anders Eriksson – enduro.

Björn Ferry – skidskytte.

Heidi Andersson – armbrytning.

Inez Karlsson, jockey.

Kennet Andersson- fotboll.

Kicki Johansson – basket.