ANNONS

Nu är det klart: Jilmstad (M) tar klubban i Farsta

Lars Jilmstad (M).
Igår blev det klart att Lars Jilmstad (M) blir ny ordförande för Farsta stadsdelsnämnd.
Så vart det klart. Det alla länge vetat men först igår fått helt bekräftat. Ordförandeklubban för Farsta stadsdelsnämnd går till moderaten Lars Jilmstad.
– Det första som kommer märkas är att vi tar trygghetsfrågorna på allvar, säger han till Mitt i.
ANNONS

När valresultatet blev klart under hösten lämnade Lars Bäck (V) över ordförandeklubban till Lars Jilmstad (M) som skulle svinga den fram till att en ny ordförande officiellt utsågs. Igår blev den hans på riktigt.

– Det känns bra och vi ser fram emot att gör en massa bra saker framöver, säger Lars Jilmstad (M) när Mitt i når honom under torsdagen.

Till exempel vadå?

– Dels se till att kärnverksamheten fungerar med förskola, äldreomsorg och att vi har en trygg stadsdel. Vi kommer också arbeta med företagsfrågor och försöka få fler arbetsplatser till Farsta. Det behövs nu när det byggs mycket och många flyttar hit.

Vad är det första du hugger tag i?

– Det första som kommer märkas är att vi tar trygghetsfrågorna på allvar med fler ordningsvakter i våra utsatta delar och en kartläggning av var övervakningskameror och bättre belysning behövs. Vi ska vara en trygg, ren och fin stadsdel.

Borde allmännyttan i Farsta sälja hyreshus?

– Det vet vi inte än. Man ska kunna göra ombildningar där det är lämpligt och där folk vill, men man ska inte känna sig bortjagad bara för att man inte kan eller vill köpa sin lägenhet.

Är det ”lämpligt” i Farsta?

ANNONS

– Det ser olika ut i olika delar av stadsdelsområdet. I Sköndal, Svedmyra och Tallkrogen är det redan gott om äganderätter. Men min egen lilla stadsel, Fagersjö, och även Hökarängen har en övervikt av hyresrätter så vill vi ha en mångfald i boendet där så vore det önskvärt med fler bostadsrätter.

Går det åt båda håll? Borde det byggas fler hyresrätter i områdena du nämner med övervikt av äganderätter?

– Ja det kan man säga. Samtidigt får det inte köras in absurdum. Men folk har olika behov i olika skeden av livet, vissa år passar det att bo i hyresrätt och så kanske man skaffar större familj och då passar kanske ett radhus bättre och när alla flyttat ut vill man kanske köpa en mindre bostadsrätt.

Så en övervikt av bostadsrätter är inte heller bra?

– Nej, för det kan leda till en viss segregering och det vill vi inte ha. Vi vill att folk med olika inkomster, i olika åldrar och med olika förutsättningar ska kunna bo i samma stadsdel.

Den officiella omröstningen sker på kommunfullmäktige 17 december.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.