JM tar fajt för förskoletomt

Kommunen ser ut att få problem med att sätta upp tillfälliga ungdomsbostäder.

JM tänker ta tillbaka marken i Charlottendal.

För tio år sedan sålde JM mark i Charlottendal till Värmdö kommun för en krona. Enligt avtalet skulle marken användas till att bygga en förskola – något som skulle passa i det nybyggda bostadsrättsområdet.

Men någon förskola har det inte blivit och i våras bestämde kommunens politiker att man i stället ska sätta upp tillfälliga bostadsmoduler till ungdomar på marken.

Men JM tycker inte att det är okej.

– I avtalet står det att vi har rätt att köpa tillbaka marken för en krona om kommunen inte bygger någon förskola och nu har vi meddelat kommunen var vi står, säger Pär Vennerström, regionchef på JM.

Marken i Charlottendal är detaljplanerad för bostäder. På JM anser man att värdet på fastigheten nu förändrats och att den nu är värd betydligt mer än en krona.

Stellan Folkesson, kommundirektör i Värmdö, anser att JM gör självmål när man tar strid för förskoletomten.

– Vi ska ju bygga en förskola där någon gång i framtiden. Det här är ett förhandlingsspel från JM:s sida. De äger så mycket mark i Värmdö och hoppas väl få förmåner i andra frågor om de ger med sig i den här, men med sådana metoder kommen man ingen vart i Värmdö kommun. JM försämrar bara sina kort, säger han.

Pär Vennerström nekar till att JM använder tomten i Charlottendal i förhandlingssyfte.

– Det här är ett separat ärende och vi tolkar avtalet som att vi har rätt till marken och det har vi meddelat kommunen. Hur vi sedan ska gå vidare har vi inte bestämt än, säger han.

Undantaget nio hyresrätter på Sandhamn har det inte byggts hyresrätter i Värmdö på tre år och kön för att få en hyresrätt i kommunen var i förra veckan 5 022 man lång.

Enligt Stellan Folkesson finns det dock andra spår för att få fram tillfälliga ungdomsbostäder, bland annat i Hästhagen och i Hemmesta om planerna i Charlottendal skulle gå i stöpet.