Joanna bäst på att rosta kaffe i Sverige

Joanna Alm rostar alltid kaffebönor utifrån deras speciella karaktär.
Joanna Alm rostar alltid kaffebönor utifrån deras speciella karaktär.
Breviksbon Joanna Alm har just kammat hem SM i kaffe­rostning, för andra gången.

Nu laddar hon för VM.

Få saker gör Breviksbon Joanna Alm så glad som en riktigt god kopp kaffe – och få är lika mästerliga på att laga det. Det bevisade hon i SM i Kungsbacka i slutet av maj. För andra året i rad kammade hon hem segern.

– Jag gjorde en av de allra godaste kopparna, absolut! Det är smaken som är den viktigaste faktorn för juryn, berättar Joanna Alm, som driver ett rosteri i Västberga söder om tullarna.

Hon och mottävlarna fick bekanta sig med kaffe­bönorna (från Huilaområdet i Colombia), rita upp en rostningsplan och försöka förutsäga hur smaken skulle bli när de rostat dem. Joanna Alm var skickligast på att bedöma det.

– Bönorna var syrliga och nötiga, och precis som jag räknat med fick jag fram ett kaffe med smak av pomelo och rött äpple, berättar hon.

Dessutom fanns ett nytt inslag i SM, arrangerat av SCAE (Svenska specialkaffeföreningen). De tävlande fick blanda de colombianska bönorna med bäriga bönor från Rwanda, och försöka rosta ett så gott kaffe som möjligt av det.

– Det där ska jag öva mer på inför VM. Då ska vi blanda fyra sorter, en riktig utmaning! säger Joanna Alm.

Vid förra VM vann hon brons. Rostare från Taiwan och Sydkorea vann guld och silver och hon tror att de blir svåra att slå i år också.

Joanna Alm driver kaféet Drop Coffee vid Mariatorget och rosteriet i Västberga ihop med Erik Rosendahl. Kaffebarer i såväl Berlin och Budapest som London och New York är kunder.

– Nu har vi börjat etablera oss mer nationellt också. Vi har bland annat inlett ett samarbete med mästerkocken Mathias Dahlgren som serverar vårt kaffe på sin restaurang. Det är förstås jätteroligt!

Fakta

Försvarar VM-brons

Namn: Joanna Alm.

Ålder: 28 år.

Bor: I en villa i Brevik, som fyra familjer delar.

Familj: Sambo, katt.

Yrke: Egenföretagare, rostmästare.

Aktuell: Vann SM i kafferostning. Tävlar i VM i Göteborg den 16–18 juni. Tog brons i förra VM.