Joanna samlar julklappar till flyktingbarn

Joanna Sjösten
Joanna Sjösten
Joanna Sjösten har startat insamlingen "En jul för alla". Målet är att alla barn på ankomstboendet på Ursvik ska få en julklapp.

Antalet barn på ankomstboendet för flyktingar i Ursvik varierar, just nu är de cirka 30. När Joanna Sjösten, 26, var där för att lämna en tårta som blev över från sonens dop, kände hon att hon ville göra något.

Nu har hon startat insamlingen ”En jul för alla” på Facebook. Målet är att alla barn på boendet ska få en julklapp.

På önskelistan står varma kläder, täcken och skor, men också saker som barnen kan glädjas åt och leka med. Antingen nytt eller begagnat i nyskick.

– Det kan vara leksaker, gosedjur, ritpapper eller anteckningsblock. Barnen ska få känna att de får något eget som de kan underhålla sig med. Julklappar som gör de lite gladare, säger Joanna.

Man kan också skänka pengar till julklappar som Joanna köper åt barnen.

– Jag var lite nervös att dra igång det här själv, men responsen har varit enorm. Första dygnet fick jag in 5000 kronor.

Förutom klappar till flyktingbarn samlar hon ihop presentkort åt människor som söker stöd hos Svenska kyrkan i Sundbyberg.

– Jag tror många vill skänka lite extra under julen, jag brukar ge till olika organisationer. Men jag tror det kan locka att bidra när man vet var det går till, man ser framför sig barnen eller vanliga människor som har det knapert, säger Joanna.