Förvaltaren jagar svarta kontrakt

För att avslöja hyresgäster som hyr ut svart jämförs bland annat namn på brevlådor med namn på kontrakten, berättar Förvaltarens uthyrningschefen Åsa Henriksson.
För att avslöja hyresgäster som hyr ut svart jämförs bland annat namn på brevlådor med namn på kontrakten, berättar Förvaltarens uthyrningschefen Åsa Henriksson.
50 hyreskontrakt revs 2013 efter olaglig andrahandsuthyrning. Men mörkertalet för svarta kontrakt kan vara stort.

– Det är inte ovanligt att ”tjuvhålla” på sin hyresrätt när man flyttar, säger Anita Granqvist, hyresgästföreningen.

Andelen hyresrätter minskar i Sundbyberg och 45 000 personer köar hos kommunala bostadsbolaget Förvaltaren. När kötiden för en lägenhet är över tio år i snitt utnyttjas läget. Olovlig andrahandsuthyrning, att hyra ut sin lägenhet utan tillstånd från Förvaltaren, är ett känt problem.

– Det är inte ovanligt att ”tjuvhålla” på sin hyresrätt när man flyttar, till exempel till en bostadsrätt. Man tänker att den kan vara bra att ha eller så vill man tjäna pengar, säger Anita Granqvist, ordförande för hyresgästföreningen i Sundbyberg.

Förra året blev 50 av Förvaltarens hyresgäster uppsagda sedan de ertappats med att hyra ut svart. Det är dubbelt så många som för fem år sedan.

– En tredjedel av dem säger upp kontraktet frivilligt när de blir påkomna. De kanske skäms och vill inte bråka, säger Åsa Henriksson, chef för uthyrning på Förvaltaren.

Förvaltaren får tips från grannar och gör ronder i trapphus.

– Vi kontrollerar namnen på brevlådor och jämför med vem som har förstahandskontraktet, säger Åsa Henriksson.

Men processerna är utdragna. Det måste bevisas att hyresgästen inte bara har en inneboende, och flera varningsbrev skickas ut innan en uppsägning är aktuell.

Lokaltidningen Mitt i har pratat med en hyresgäst i Storskogen som misstänker att grannen hyr ut svart, och som tipsat Förvaltaren.

– Det är mycket skrik och oväsen, det röks inomhus och sopor ställs i trappuppgången. Jag ringde upp det namn som stod på dörren och han sa att han bodde hos en kompis.

En rapport från länsstyrelsen visar att svarta kontrakt är ett vanligt inslag i allmännyttan. 10–20 procent av lägenheterna i länet kan vara olagligt uthyrda.

– Det är omöjligt att svara på hur utbrett det är i Sundbyberg. Närmare 10 än 20 procent skulle jag säga, säger Åsa Henriksson.

10 procent motsvarar fler än 700 lägenheter. Men Åsa Henriksson tycker inte att man ska känna sig ”lugn” om man hyr ut olagligt.

– Dels kan du bli upptäckt, dels ansvarar du för att andrahands­hyresgästen sköter sig.

Två handläggare från Förvaltaren jobbar med problemet, i mån av tips och tid.

Anita Granqvist tycker att man bör anstränga sig mer.

– Hyresrätter är en bristvara. Olovlig uthyrning gör att rörligheten i bostadskön blir väldigt liten, säger hon.

Dels kan du bli upptäckt, dels ansvarar du för att hyresgästen sköter sig.åsa Henriksson förvaltaren

Fakta

Jobb utomlands kan ge tillstånd

Ska du plugga eller jobba på annan ort en begränsad tid kan du få tillstånd att hyra ut i andra hand. Det kan också ges om du vill prova att vara sambo.

Du får inte ta ut överhyra, bara en liten summa för möbler.

Sök tillstånd hos Förvaltaren, handläggningen tar 4–6 veckor.

Du som vill hyra i andra hand ska kräva ett skriftligt avtal. Sägs förstahandshyresgästen upp står även du utan bostad.

Källa: Förvaltaren