ANNONS

Åtalad chef jobbade kvar – arbetsledde vittnen

Kriminalvården i Sollentuna.Kriminalvården i Sollentuna.
En ung man dog av vätskebrist efter drygt två veckor i häktet.
Den chef inom Kriminalvården i Sollentuna som åtalats för vållande till annans död har fått jobba kvar och arbetslett anställda som ska vittna mot honom i rättegången som inleds i morgon. Det avslöjar Ekot i dag.
ANNONS

I morgon börjar rättegången mot den chef som åtalats för vållande till annans död och tjänstefel efter att en man dog efter att ha förvarats i häktet i Sollentuna förra året.

Ekot avslöjar i dag att chefen har jobbat kvar trots att ledningen känt till brottsmisstankarna sedan tidigt i utredningen. Flera personer som Ekot pratat med är kritiska och menar att det inte är rättssäkert.

Susanne Wedin, regionchef på Kriminalvården i Stockholm, säger till Ekot att det gjordes en helheltbedömning där man vägde in att han inte var dömd utan misstänkt.

Även efter att åtalet kom tog det flera veckor innan chefen fick andra arbetsuppgifter.

Dog av uttorkning

Det var i maj 2017 som en man i 20-årsåldern dog av uttorkning efter att ha förvarats i häktet i Sollentuna. Han var psykiskt sjuk och hade inte fått i sig tillräckligt med mat och dryck. Enligt polisens utredning hade vattnet i cellen varit avstängt under längre perioder.

Chefen för avdelningen åtalades i september i år för vållande av annans död och tjänstefel för att han inte sett till att mannen fått vård och föda.

Efter drygt två veckor i häktet togs mannen in på S:t Görans sjukhus. Han skickades därifrån vidare till Danderyds sjukhus och det var när Kriminalvården körde honom dit som han slutade andas och dog, enligt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Obduktionen visade sedan på vätskebrist.

Chefen nekar till brottet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.