ANNONS

Så jobbar Attendo för att ta sig upp ur matsnusket

Attendo tog över driften av Hagtorps äldreboende i Kungsängen under maj 2019.
Attendo tog över driften av Hagtorps äldreboende i Kungsängen under maj 2019.
Mitt i har tagit del av den handlingsplan som upprättas mellan Upplands-Bro och Attendo efter att matsnusket på äldreboendet Hagtorp i Kungsängen avslöjades. I fokus för dokumentet, som består av 23 punkter, står den uppmärksammade matsituationen på boendet.
ANNONS

Kommunen har pekat ut ett antal risker man förväntar sig att Attendo ska åtgärda. Här finns frågor om livsmedelshygien, kvalitet på maten som serveras och nutrition.

Fortsatt matsnusk på vårdjättens boende så sent som i helgen

Hygien står högt

Frågan om livsmedelshygien står överst bland de punkter som ska göra maten bättre på Hagtorp. Här förväntas personalen som hanterar mat på boendet ha lämplig utbildning inom livsmedelshygien.

Dragonsås som stod i Hagtorps kylskåp i minst två dygn i väntan på att serveras. I sista stund slängdes dock denna då den ansågs ”osäker”. Foto: Läsarbild

– När det gäller maten så har vi tagit till oss av den kritik som har funnits, och de åtgärder som vi nu genomför, till exempel utbildning i livsmedelshygien, rutiner vid livsmedelshantering och hur maten ska serveras, handlar just om att få bukt med den problematiken som har funnits, vi ska servera bra och god mat helt enkelt, säger Attendos presschef Makan Afshinnejad.

Kvalitén på maten

Attendo ska tydligt kunna redovisa hur man följer upp kvaliteten på maten och även hur man säkerställer att de boende är nöjda med vad som serveras.

Det här gör kommunen efter matsnusket på Attendoboendet

ANNONS

Åtgärder som utlovas här är både att ett kostråd införs, och att en brevlåda sätts upp där synpunkter på maten kan lämnas.

– När det gäller matrådet så är det de boende som ska vara representerade, det är klart att de som äter maten också ska ha inflytande över vad som serveras.

”En kock ska omgående anställas”

Vad som kan antas ses som den mest konkreta nyheten för de boende på Hagtorp är det faktum att en kock är på väg att anställas.

Anhöriga slår larm om matsnusk på Attendos äldreboende

– Just nu har vi en inhyrd kock, han kommer att vara kvar fram till och med den femtonde november, och vi är just i detta nu i slutförhandlingar med en ordinarie kock som förhoppningsvis kommer att börja snarast med hänsyn till uppsägningstiden, säger Makan Afshinnejad.