Jobbat 50 år med att hjälpa – får halv miljon

Ny gemenskap
Uno Svedin och Elisabeth Svedin är eldsjälar som kämpar för att hjälpa utsatta människor.
Ny gemenskap
Uno är ordförande i föreningen och Elisabeth ordnar bland annat kultur- och musikprogram.
I nästan ett halvt sekel har Söderparet hjälpt hemlösa och människor i samhället utkant.
Nu har de prisats med en halv miljon kronor.
– Alla kan göra något, säger Elisabeth Svedin.

Få har nog arbetat med att hjälpa utsatta människor lika länge och enträget som paret Elisabeth och Uno Svedin, som bor vid Hornstull. När de var unga, i början av 1970-talet, kände bägge ett socialt ansvar att göra något. När de hittade till den nystartade ideella föreningen Ny gemenskap kändes det genast rätt,

– Jag kände från första stund att det här var något som jag vill göra. Det var inte vi och dom, utan vi gjorde saker tillsammans, säger Elisabeth.

Ny gemenskap

Ett viktigt minne var när föreningen fyllde golvet i en av Katarina kyrkas lokaler med madrasser. Sedan tog var och en sin kaffekorg och begav sig nattetid ut på stan och dukade upp fikat på en parkbänk.

Snart kom det någon, ofta utsatt, som gärna ville ha en kopp. Knorren var sedan att de kunde bjuda med bostadslösa till kyrkolokalen, där volontärer och hemlösa delade natthärbärge och samtalade till långt in på natten. Det gav också en djup inblick i det dolda samhället, säger Uno.

– Vi har träffat så många som haft ett bra liv med jobb och familj. Men sjukdom, arbetslöshet, skilsmässa har gjort att livet rämnar och man har hamnat på gatan, säger han.

Många fattigpensionärer

Insatser som stadens ”tak-över-huvudet-garanti”  hjälper en hel del hemlösa, men många faller fortfarande igenom samhällets skyddsnät, berättar paret. Nu finns det till exempel många fattigpensionärerna och utförsäkrade.

– Kriserna i världen visar upp sig i vår verksamhet genom vilka som kommer, säger Uno.

Elisabeth tyckte det var svårt när hon började arbeta ideellt, för att hon mötte så mycket utsatthet och nöd och ville hjälpa alla.

– Men det kan man inte, man kan följa dem en bit på livsvägen. Och alla kan göra något, säger hon.

Fått en halv mijlon kronor

Paret har nu prisats för sitt engagemang. De har belönats med Eldsjälspriset, som delas ut av Stiftelsen Oscar Hirschs minne till personer som utfört oegennyttiga, obyråkratiska insatser utan egen vinning. Prissumman är på 500 000 kronor, som ska gå till Ny gemenskaps aktiviteter.

– Det är väldigt överraskande. Det är roligt att man kan få ett sådant pris för en insats över en längre tid, säger Elisabeth Svedin.

En medvinnare som fått samma prissumma är Anette Kyhlström, från föreningen Hela Människan, som Uno och Elisabeth tidigare samarbetat med.

Fakta

Det här är Ny Gemenskap

Ny Gemenskap är en ideell förening som startade 1969 som en vision om ett annorlunda samhälle, en gemenskap där ingen åsidosätts, där alla accepteras, ingen kallas avvikande.

Föreningen är politiskt och religiöst obunden, men det finns en levande tradition förknippad med politisk medvetenhet, för många förankrad i en kristen värdegrund.

Föreningen har ett 20-tal anställd och många volontärer.

Föreningshuset ligger i dag på Västberga Gård (tidigare hade man sin lokal på Norrmalm). Föreningen har även verksamhet genom förgreningar, som fyra ”Kaféer i gemenskap” i flera stadsdelar och kören ”Gatans röster”, som nu är en del av Ny Gemenskap.

 

Källa: Ny Gemenskap